Diari La Veu del País Valencià
El trànsit marítim mundial es multiplica per quatre en 20 anys
RedactaVeu /EP / Madrid

Un nou estudi de quantificació del trànsit mundial de bucs va utilitzar dades de satèl•lits per a estimar el nombre de vaixells en l’oceà cada any entre 1992 i 2012. El nombre de vaixells que travessen els oceans ha crescut un 60 per cent entre 1992 i 2002. El trànsit marítim va créixer encara més ràpid en la segona dècada de l’estudi, aconseguint un màxim de taxa d’augment de 10 per cent anual en 2011.

El trànsit va pujar en tots els oceans durant els 20 anys de l’estudi, excepte en la costa de Somàlia, on l’augment de la pirateria ha detingut quasi per complet la navegació comercial des de l’any 2006. En l’Oceà Índic, on es troben les rutes marítimes més transitades del món, el trànsit de bucs va créixer en més d’un 300 per cent durant el període de 20 anys.

Els bucs propulsats per combustibles fòssils aboquen oli, combustible i residus en l’aigua, i emeten gasos en l’aire. El transport marítim és també una font important de contaminació acústica, que es considera cada vegada més potencialment nociu per als mamífers marins, va dir Jean Tournadre, un geofísic d’IFREMER, l’Institut Francés per a l’Explotació del Mar en Plouzane, i autor de l’estudi. “Em va semblar bastant preocupant que el trànsit de bucs cresca tant, fins i tot en regions molt remotes del món”, va dir Tournadre, “sobretot quan sabem que són la principal font de contaminació en l’oceà obert”.

El comerç internacional i les grandàries de les flotes mercants han crescut ràpidament en les últimes dues dècades, la qual cosa explica el fort augment en el trànsit de bucs. La nova anàlisi ha sigut acceptada per a la seua publicació en la revista Geophysical Research Letters, una revista de l’American Geophysical Union.

El pitjor, en la ruta Sri Lanka-Sumatra-Xina

El florent trànsit de bucs ha incrementat la quantitat de contaminació en l’atmosfera, sobretot per sobre de la ruta de navegació Sri Lanka-Sumatra-Xina, on l’estudi assenyala un augment del 50 per cent en diòxid de nitrogen, un contaminant comú de l’aire, en el període de 20 anys. Tournadre va dir que espera que el nou estudi augmentarà la comprensió científica de com les activitats humanes estan afectant els ecosistemes marins i millore els models de la contaminació atmosfèrica en l’oceà obert.

Estudi pioner

El nou estudi és el primer a realitzar un seguiment del trànsit de bucs a escala mundial, va dir Tournadre. En l’actualitat es controla mitjançant el sistema d’identificació automàtica (AIS).

Quan els vaixells estan prop de la costa, utilitzen transpondedores per a enviar la seua informació d’ubicació a altres bucs i estacions base en terra. No obstant açò, el sistema AIS no funciona molt bé quan els vaixells estan fora en l’oceà obert. Els bucs queden sovint fora de l’abast de les estacions terrestres de base o altres bucs, i alguns satèl•lits porten la instrumentació AIS necessària per a localitzar els bucs des de l’espai.

La Veu del País Valencià

Comparteix

Icona de pantalla completa