El BEA guanya les eleccions a la UV

Tot i això, s’allunya dels 27 representants aconseguits l’any passat i baixa a 24. Acontracorrent i Campus Jove, amb 13 i 6 representants respectivament, les següents forces més votades.
21 novembre 2014 01:00h
Enric Rodríguez / València.

La Universitat de València va celebrar ahir les eleccions per la renovació total de les Juntes de Centre i parcial (completa també en el cas dels estudiants) del Claustre, el màxim òrgan de govern de la institució. Més de 50.000 persones (estudiants, administratius PAS, i personal docent i investigador PDI) estaven cridades a votar en una jornada electoral que sempre es caracteritza per la seua poca participació per part de tots els col·lectius.

Preguntat sobre la implicació del seu col·lectiu dins les eleccions universitàries, Rafa Roca, secretari i membre de l’equip deganal de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, ha declarat valorar-la positivament “tot i que la participació és millorable. Per la informació que a mi m’arriba, sí que hi ha una bona implicació a les eleccions. Sé que els diferents departaments es preocupen perquè els seus membres voten a les eleccions, així com de disposar sempre de candidats per tenir el màxim de representants possibles als òrgans universitaris. El que passa és que açò no es percep des de fora com es pot percebre la participació dels estudiants”. Recordem que dins el procés electoral a la Universitat de València, el col·lectiu més visible és el dels estudiants, ja que es presenten per sindicats o associacions universitàries que funcionen de manera semblant als partits polítics a les eleccions municipals o autonòmiques.
 

Membres del PDI voten a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació

L’estudiantat, el col·lectiu amb més presència a la Universitat, és, contràriament, el menys representat proporcionalment als òrgans de govern, on més d’un 50% dels membres pertanyen al PDI. Preguntat sobre el sistema electoral i de representació de la Universitat de València, Jordi Caparrós, coordinador de l’Assemblea General d’Estudiants, claustral i membre del Consell de Govern de la UV, responia “molts alumnes no s’involucren. Creuen que aquestes eleccions no són gens decisòries, no els afectaran, però el ben cert és que tota política que es fa a la Universitat, totes les decisions que es prenen, recauen en els estudiants, ja que són els qui reben la docència i els qui paguen per rebre-la”. Sobre si es podria millorar el procés d’eleccions, Caparrós ha declarat “ara mateix els professors no estan interessats en què els estudiants sàpiguen que hi ha eleccions. Millorar-ho seria tan fàcil com que els professors tallaren cinc minuts les classes i avisaren els estudiants que les meses estan obertes i que cal votar”.
 

Estudiants votant
 
Amb els resultats provisionals que s’han sabut aquest matí, els nacionalistes valencians Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA) haurien guanyat amb clara diferència les eleccions d’estudiants al Claustre, obtenint 24 representants. Tot i això, el sindicat valencianista s’allunya dels 27 aconseguits l’any passat. Acontracorrent i Campus Jove, associacions també progressistes, es situarien com 2a i 3a força respectivament, amb 13 i 6 claustrals. Per la seua banda, els independentistes Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) obtindria 6 claustrals, dos més que l’any passat, i l’associació conservadora Unió d’Estudiants Valencians (UNIÓ) guanyaria dos representants respecte l’any passat, i es situa en 6. Podem dir que si el guanyador és el BEA, les eleccions les ha perdudes Campus Jove, que ha passat de 15 representants l’any passat a 6 enguany.
 
La jornada va transcórrer sense incidències destacables, llevat d’una irregularitat important a la Facultat d’Economia: el sindicat de la dreta UNIÓ va difondre un ‘whatsapp’ avisant els estudiants dels grups ARA (d’alt rendiment acadèmic) que des de deganat havien pactat que, si la seua associació obtenia més de 200 vots, la ponderació dels estudiants d’aquests grups pujaria de 0,2 punts a 0,5. Aquesta informació va ser desmentida al llarg de la jornada pel deganat de la Facultat d’Economia, i molts estudiants van demanar extraure el seu vot de les urnes, tot declarant que havien sigut enganyats. Fins el proper 28 de novembre la Junta Electoral no es pronunciarà sobre el tema.


 
next