Entrada i activitats gratuïtes al Jardí Botànic de València 22 - 23 novembre

Bancs de llavors, rebosts de vida. Setmana de la ciència. Jornades de portes obertes.
21 novembre 2014 01:00h
Jardí Botànic València.
RedactaVeu / València

Conferències, tallers, intercanvis de llavors, visites guiades, exposicions, concursos, projeccions i tallers per a aprendre de les llavors i de la importància dels bancs de germoplasma en la seua conservació. I és que aquestes xicotetes porcions de biodiversitat són essencials en el cicle de vida de les plantes, ja que contenen tota la informació genètica necessària per generar una nova planta adulta, tant ara com en un futur. Les llavors són l'essència del nostre treball, l'origen de les nostres plantes, dels nostres boscos i dels nostres ecosistemes, i per això les emmagatzemem als bancs de germoplasma com autèntics rebosts de natura.

Què és una llavor, com es forma, per a què serveix, la diversitat de formes que existeixen o com s’investiguen i es conserven, són algunes de les coses que explicarem a través d'activitats participatives i sobretot molt divertides amb el Banc del JBUV, on grans i menuts podran crear el seu propi minibanc de llavors, fer-se una careta o aprendre jugant a la zona interactiva. A més, coneixerem de primera mà tots els secrets del funcionament d'un Jardí Botànic, de les seues col·leccions de plantes i del seu banc de llavors, amb visites guiades per les instal·lacions.

Altres institucions de referència com ara el Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la Conselleria de Medi ambient, el Banc de Germoplasma del COMAV (UPV) o Llavors d'ací, també participaran d'aquest cap de setmana d'homenatge a les llavors, amb diferents xerrades divulgatives, un espai expositiu i una zona per a l'intercanvi de llavors. A més, hi haurà contacontes, un concurs fotogràfic mitjançant Instagram i dues projeccions: Lórax. En busca de la trúfula pérdida, per a un públic més familiar, i el documental La Voz del Viento, de Carlos Pons, un viatge increïble des de la Provença francesa fins a Granada a la trobada de projectes socials alternatius amb les llavors com a fil conductor.

L’entrada serà gratuïta i les activitats tindran lloc en l’horari habitual del Jardí durant el mes de novembre, de 10 a 18h. I perquè pugueu dinar més còmodament, habilitarem un zona especial de picnic botànic, on podreu comprar-vos el menjar o delectar-vos amb el que hàgeu portat de casa. 

PROGRAMA DE LES JORNADES

DISSABTE 22 NOVEMBRE

PLAÇA CARLES PAU
10.00 - 14.00H FIRA INFORMATIVA
10.30H INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ ITINERANT: Projecte LIFE - Renaix el bosc. del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la Comunitat Valenciana (Generalitat Valenciana). Romandrà al Jardí tot el cap de setmana.

ESTUFA FREDA 
11.00 - 12.30H CONFERÈNCIES 
- Açò no són llavors. Ana Ibars i Elena Estrelles, Banc de Llavors del JBUV
- La ciència de les llavors,  a càrrec M. José Niclós, Banc de Germoplasma del COMAV-UPV
- Conservar per a renàixer. Pablo Ferrer, CIEF + Activitat infantil de trasplant de planters
- Llavors d'ara, llavors de sempre. Josep Roselló, Llavors d'Ací.

JARDÍ EXTERIOR 
12.30 - 14H INTERCANVI DE LLAVORS

AUDITORI JOAN PLAÇA
16.00 - 17.30H PROJECCIÓ DE DOCUMENTAL
 La voz del viento, semillas de transición, de Carles Pons.

DIUMENGE 23 NOVEMBRE 

ESTUFA FREDA
10.00 - 14.00H TALLER FAMILIAR. 
Crea el teu minibanc de llavors, itinerari didàctic, jocs i racó de lectura amb el Banc de Germoplasma del JBUV.

JARDÍ EXTERIOR + BANC DE LLAVORS
 11.00H - 12.00H VISITA GUIADA + CONTACONTES. Primera sessió
12.00 - 13.00H VISITA GUIADA + CONTACONTES. Segona sessió .

SALA DE SEMINARIS
16.00 - 17.30H PROJECCIÓ DE PEL·LÍCULA D'ANIMACIÓ
 Lórax, en busca de la trúfula perdida. 

DURANT TOT EL CAP DE SETMANA

CONCURS D'INSTAGRAM
. Amb premi a la foto més original feta al Botànic durant la jornada i en relació amb les llavors. Tan sols caldrà pujar a la xarxa les fotos amb el hashtag #valorllavors 

BOOK CROSSING. 
Iniciativa promoguda per la biblioteca del Botànic amb llibres per a llegir disseminats per diferents parts del Jardí. Participa llegint-los i tornant-los a deixar en un altre lloc!

EXPOSICIONS
 RENAIX EL BOSC: projecte LIFE, mostra itinerant del CIEF
REHOGAR 6: del col·lectiu Makea tu vida amb dissenys per a l'hàbitat fets amb residus. A l'Edifici antic
JARDINS: mostra de pintura d'Alicia Iglesias inspirada al propi Botànic.
 
next