Diari La Veu del País Valencià
Escola Valenciana proposa un ampli acord per ‘l’escola que volem’
RedactaVeu / Albal

A La Nit s’ha desvetllat el lema de les Trobades d’Escoles en Valencià 2015, “L’escola que volem”.“Hem triat aquest lema per tres raons”, apunta el president de l’entitat, “L’escola que volem referint-se al model d’escola en valencià que Escola Valenciana oferirà a la societat a febrer de l’any que ve, L’escola que volem referint-se a estimar, l’escola que ens estimem. L’escola que volem referint-se a canvi, a allò que desitgem, al que aspirem, allò al que cal que estiguen atents els partits polítics de cara a les eleccions de maig de 2015.

La pròxima primavera és especial i les Trobades també ho volen ser. D’una banda, s’acompleixen els 30 anys de les primeres festes per la llengua, celebrades a la Marina Alta i a la Ribera. De l’altra, seran l’altaveu i la crida a la participació de la ciutadania que s’estima la nostra llengua i vol construir un país digne.

La Nit, conduïda pels presentadors d’El Mural ràdio de l’entitat, Amàlia Garrigós i Pau Vendrell, ha estat marcada pel lliurament dels guardons ‘Intentant la llibertat’ a Carme Miquel, amb el Guardó a la Trajectòria Individual; Pep Gimeno ‘Botifarra’, amb el Guardó a l’Ús Social del Valencià; i la Xarxa Vives d’universitats amb el Guardó Extraordinari.

Carme Miquel

Així mateix, el Guaix ha lliurat el seu Premi Comarcal a la Plataforma Tots som Cremona. En paraules de Vicent Font, president del Guaix: “Hem volgut reconèixer la tasca de les famílies del Cremona pel seu esforç i per totes les vies que han obert davant el setge policial de la Conselleria d’Educació que els obliga, que ens obliga, a tancar una escola pública, una escola en valencià”.

En aquesta línia, s’ha anunciat que Escola Valenciana ha recollit la voluntat ferma de reobrir el CEIP Ciutat de Cremona d’Alaquàs per part dels partits polítics PSPV-PSOE, Compromís, Esquerra Unida del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià, Els Verds i Podem si hi ha un canvi en la Generalitat Valenciana.

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha detallat en el seu discurs les línies d’actuació de l’entitat per a 2015 i ha destacat que “aquest és un curs marcat per moltes expectatives, il·lusions i ganes de canvis a la primavera de 2015”.

Actuació de Pep Gimeno ‘Botifarra’

Un dels punts més importants per a l’entitat és l’anunci de la preparació del document “L’escola que volem” per acomplir l’objectiu primordial de facilitar totes les eines possibles que garantisquen una educació òptima, de qualitat, pública i plurilingüe per a l’alumnat valencià. Aquest document es presentarà públicament a principis de febrer de 2015: “Buscarem el màxim suport i consens amb la comunitat educativa i acadèmica. Serà el model de l’estructura conceptual i pràctica de l’escola sobre la qual cal assentar els fonaments dels canvis que necessita el sistema educatiu valencià després de tres dècades de vigència de la LUEV i dels actuals atacs de María José Catalá”, ha dit Vicent Moreno al seu discurs i ha apuntat: “És essencial que els partits polítics prenguen seriosament nota de la proposta, perquè cal fer canvis profunds i això només és possible des d’un estament executiu que cree i aplique lleis”.

Tots som Cremona

Una altra de les altres actuacions rellevants ha estat l’anunci dels preparatius d’una gran crida social que Escola Valenciana convocarà també per al mes de febrer com a avantsala de les Trobades 2015: “Intentarem que siga una gran manifestació que òmpliga el Cap i Casal del País Valencià amb l’objectiu de sumar, on tothom hi està convidat; una cercavila pels carrers de València acompanyada per algunes de les manifestacions més emblemàtiques del nostre ser com a poble: muixerangues que vindran de nord a sud de les nostres comarques, música, danses i un llarg etcètera que acompanyarà el sentiment i el voler d’una educació digna, de qualitat, pública i en valencià. Una educació vertebradora i puntal de la societat que volem ser”, ha explicat Vicent Moreno.

Premi Internacional Linguapax 2014 per a Escola Valenciana

L’expert mundial en drets lingüístics, Fernand de Varennes, ha lliurat el premi a l’entitat i ha remarcat que “la cerimònia de hui s’inscriu en un context històric molt particular. Aquest context és únic, però es repeteix a molts indrets, cada vegada que un govern no respecta la voluntat dels pares que desitgen que els seus fills siguen educats en la seua llengua, i aquesta és la llengua pròpia del territori. Com a jurista, permeteu-me afegir que la importància dels drets lingüístics es fonamenta en el paper essencial que té la llengua en la vida, en el desenvolupament i en la dignitat de l’ésser humà”.

Fernand de Varennes atorga el premi Linguapax a Escola Valenciana

“Si un govern no respecta aquests drets, s’arrisca a sembrar frustració, discòrdia i indignació. Aquest premi és pel coratge i la inspiració que el vostre exemple pot infondre a molts altres pobles, a moltes altres minories que també s’enfronten a obstacles, reticències i fins i tot a la intolerància en els àmbits de la llengua i l’educació. Per tant, és amb molta admiració per tot el que representeu, pels vostres esforços en matèria de drets lingüístics i educació, que tinc el grandíssim honor de lliurar-vos aquest Premi Internacional Linguapax 2014”, ha conclòs el representant de la prestigiosa institució internacional.

Projecció del documental ‘Bertsolari’ amb la participació de Maialen Lujanbio i Josep Vicent Frechina el diumenge 23 de novembre

Per a completar el cap de setmana de la XII Nit d’Escola Valenciana es farà la projecció del documental ‘Bertsolari’ i un col·loqui posterior amb dos destacats coneixedors de la cançó improvisada, Josep Vicent Frechina i Maialen Lujanbio.

La raó de ser d’aquesta activitat és que aprofundeix en la temàtica de l’espectacle del lliurament de guardons de la XII Nit d’Escola Valenciana. En el cas basc, la persona convidada a la XII Nit per a mostrar el vers improvisat de les seues terres és Maialen Lujanbio, un referent del bertsolarisme basc. Ella és la primera i, per ara, l’única dona que ha guanyat el Campionat de Bertsolaris d’Euskal Herria, que en cada convocatòria reuneix més de 14.000 espectadors.

Vicent Flor, president de Guaix

Maialen Lujanbio és també una de les protagonistes de la pel·lícula ‘Bertsolari’, que fa un retrat de l’art de la cançó improvisada basca mitjançant l’experiència de diversos bertsolaris que ens aproximen al seu procés de creació i alhora ens descobreixen la història del bertsolarisme.

La projecció del documental ‘Bertsolari’ i el col·loqui posterior estan programats per al diumenge 23 de novembre a les 18.30 hores a Vilamarxant – Carrer de la Font Nova, 5-. L’acte està organitzat per Escola Valenciana, la Coordinadora pel Valencià Camp de Túria i l’Associació 9 d’Octubre de Vilamarxant.

Comparteix

Icona de pantalla completa