Diari La Veu del País Valencià
Mònica Oltra diu que el Bloc ‘no accepta’ la pluralitat de Compromís

Compromís: dissolució (interna) i entrega de les quotes, per Víctor Maceda

Salvar Compromís, per Xavi Pérez

Europa Press / RedactaVeu / València

Oltra ha realitzat aquestes declaracions als periodistes en les Corts, en ser preguntada per com valora que el Consell General de Compromís no ratificara el dissabte l’acord sobre el reglament de primàries aprovat per l’Executiva Nacional de la coalició al no aconseguir, per quatre vots, els dos terços a favor necessaris per a donar llum verda a la proposta.

La dirigent d’Iniciativa ha criticat que “alguns no han estat a l’altura dels problemes que hi ha en aquest territori i de les esperances dels valencians”. Al seu judici, una part de les quatre que formen Compromís i que és “un dels partits fundadors” -en referència al Bloc que lidera Enric Morera- “té un problema intern de no acceptació de la pluralitat dins de la coalició i ho trasllada permanentment al conjunt”.

Sobre aquest tema, ha indicat que tres parts “han respectat l’acord”, mentre l’altra “l’ha trencat”, a pesar que “els acords estan per a respectar-los i defensar-los”. En la seua opinió, aquesta ruptura no respon “a una esmena o a un tema d’un municipi”, sinó “a un tema conceptual, de no acceptar que no es pot imposar una majoria sobre la resta de components” perquè “açò és un projecte de sobiranies compartides, de pluralitat, on tothom té veu”.

“Hem d’estar a l’alçada”

Oltra ha ressaltat que el 24 de gener han de celebrar-se les primàries en Compromís, perquè aquesta va ser “la primera formació política que va parlar de primàries de totes les candidatures” i obertes a tots els simpatitzants majors de 16 anys. “Hem d’estar a l’alçada d’allò a què ens vam comprometre”, ha subratllat.

Respecte al termini per a la resolució del conflicte en Compromís, ha indicat que “ho marca el calendari electoral” perquè “no retardaran les eleccions per nosaltres”. Al seu judici, aquest tema s’ha de resoldre en dies”. Així, ha destacat que “el temps de la negociació va acabar” i, per tant, “ara, els que han trencat l’acord, han de refer-lo i han de tornar a l’acord”.

Inquirida per si podria trencar-se Compromís, Oltra confia que no, però considera que “és quelcom sobre el que ha de reflexionar el que ha trencat l’acord, no els que estem en l’acord”. “Efectivament, depenem que eixa part torne a l’acord, si no torna, serà un altre debat que no avançarem ara, perquè jo estic convençuda que tornaran a l’acord”, ha postil·lat.

“Estic en un projecte compartit”

Davant la possibilitat d’anar-se’n a un altre partit polític, Oltra ha destacat que està “en un projecte compartit, que és el que sempre ha marcat les meues decisions”, i ha dit que no estan pensant en anar-se’n “a un altre lloc” perquè “no és una qüestió d’anar-se’n o no, sinó de traure endavant un projecte del qual hem sigut fundadors”.

En qualsevol cas, ha assegurat: “Les decisions que jo prenga no seran individuals, seran col·lectives i tindran a veure amb decisions polítiques, del que el poble valencià espera de nosaltres”.

Comparteix

Icona de pantalla completa