Diari La Veu del País Valencià
El Bloc torna la pilota a Mònica Oltra

RedactaVeu / ACN / València.

Mònica Oltra i Els Verds havien insistit que el temps de la negociació s’havia acabat i que el Bloc havia d’aprovar el reglament al marge de la votació del Consell General de Compromís del passat dissabte.

Per la seua banda, el Bloc ha decidit cedir i oferir als seus socis els llocs 3 i 4 de la candidatura local de Castelló de la Plana (origen del conflicte), després d’aconseguir la concessió d’Enric Nomdedéu.

Però demana que el reglament definitiu haja de tornar a votar-se, d’urgència i via Internet, aquest pròxim dijous. L’argument és que no seria democràtic aprovar el reglament al marge de les bases.

Ara la pilota està en el costat de Mònica Oltra i Els Verds. Acceptaran votar de nou per a salvar la unitat de Compromís?

Discrepàncies 



En el punt central del desacord es troba el reglament per als candidats a la llista de Castelló, diferent al de la resta. A Castelló es proposava votar tota una llista i reservar les quotes de pluralitat per als llocs 3 i 4, mentre que a València o Alacant es tria en primàries el cap de llista i en altres primàries la llista completa, amb la pluralitat per als llocs 3,5 i 7. 



Part del Bloc no accepta aquest reglament diferent per a la llista de Castelló de la Plana però s’hauria obert a renegociar si Iniciativa, principal beneficiada d’aquesta especificitat del reglament, cedeix en part del seu plantejament. Segons algunes fonts, el Bloc hauria proposat un nou consell general aquest dijous per ratificar les primàries. 



Reglament 



El document que va aprovar la comissió Executiva de Compromís, i que no va poder ser aprovat pel Consell General, establia el reglament de primàries per a la tria dels candidats de la coalició.

Les eleccions primàries seran obertes a tota la ciutadania, i hi poden participar militants, simpatitzants i qualsevol persona major de 16 anys veïna del País Valencià que declare la voluntat de compartir els valors de la coalició Compromís.



El reglament de primàries estableix una elecció específica d’àmbit autonòmic per triar el candidat o candidata de Compromís a la presidència de la Generalitat Valenciana que se situarà com a número 1 de la llista per la circumscripció de València. Hi haurà una altra elecció en l’àmbit de cada circumscripció per a triar la resta de les llistes.

En les circumscripcions d’Alacant i Castelló en la votació de la llista es triaran al mateix temps els caps de llista, en la circumscripció de València hi haurà una tercera elecció per triar el número 2 de la candidatura com a cap de circumscripció.



El reglament incorpora garanties de paritat i pluralitat de les candidatures de la coalició. Així s’estableix que en la circumscripció de València la garantia de pluralitat se situa en els llocs 3, 5 i 7 de la llista, a Alacant en els llocs 2 i 4, i a Castelló la garantia de pluralitat s’estableix en el número 3 de la candidatura.

Editorial / Crisi oberta a Compromís i a l’esperança

Compromís: dissolució (interna) i entrega de les quotes, per Víctor Maceda

Salvar Compromís, per Xavi Pérez

Comparteix

Icona de pantalla completa