Diari La Veu del País Valencià
Indignació pel canvi de parer dels regants davant el transvasament des d’Alarcón
RedactaVeu / València

La postura dels regants de la Ribera, “que fins fa dos dies s’havien oposat al transvasament des d’Alarcón”, ha sigut “tota una sorpresa” per a Xúquer Viu i totes les entitats que s’oposen a qualsevol nou transvasament, segons assegura l’entitat ecologista.

De fet, segons Xúquer Viu, la setmana anterior es va celebrar una roda de premsa a la seu de la Séquia Reial “on tant els regants com Xúquer Viu i altres entitats, afirmàrem que no s’admetria cap transvasament que no fóra el de l’assut de la Marquesa”, al final del riu.

El gir de les últimes hores vingué precedit, segons informa Xúquer Viu, per l’anunci previ del vicepresident de la Generalitat Valenciana, l’alacantí José Ciscar, un dels defensors del lobby de l’aigua d’Alacant, el que indica que tot havia sigut acordat en els dies precedents a l’acord de la USUJ.

L’acord que plantegen els regants de la Ribera és fer una permuta entre l’aigua d’Alarcón i la de l’aqüífer de la Plana Sud de València, utilitzant els pous de sequera. El mateix tracte que van imposar, amb la connivència de la Generalitat i la CHX, als abastiments de la Ribera, “i pel qual els regants s’embutxacaran al voltant d’un milió d’euros anuals, que pagaran els usuaris domèstics dels pobles afectats”, segons Xúquer Viu, que assegura que, “en aquest cas, i a falta de conéixer les xifres finals, el benefici econòmic per als regants riberencs serà molt més elevat”.

“A pagar-ho l’usuari”

“El que ningú explica – subratlla la plataforma ecologista- és qui pagarà el cost final de l’operació i qui controlarà que cadascú faça la seua part del ‘tracte’. Molt haurà de pagar l’usuari final, si han de traure beneficis els del lobby d’Alacant, els regants de la Ribera i a més compensar econòmicament Iberdrola per eixos 12 hm³ que ja no es turbinaran aigües avall d’Alarcón per produir electricitat”. Al final, segons Xúquer Viu, seran els usuaris d’abastiment d’Alacant els que pagaran el negoci d’uns i d’altres amb l’aigua de tots “i més tenint en compte que Alacant no necessita aigua, que en té de sobra si les dessaladores construïdes els darrers anys es posaren a funcionar a ple rendiment”.

“¿Amb quina capacitat i legitimitat els usuaris d’aigües superficials disposen com a propietaris de l’aqüífer de la Plana Sud de València?”, es pregunta Xúquer Viu, per a, a continuació, apuntar que “sembla que els administradors de l’aigua s’hagen oblidat que és el domini públic hidràulic”.

L’aqüifer de la plana sud de la Ribera, en prealerta

Cal tindre en compte l’estat en què es troba l’aqüífer de la Plana Sud de València, posa de manifest Xúquer Viu, ja que el darrer informe de la Confederació el situava en prealerta. Així, la recàrrega d’aquest aqüífer s’ha reduït “significativament” durant els últims anys com a conseqüència d’una “reducció important” dels retorns de rec derivats de la modernització dels regadius de la Séquia Reial del Xúquer, i per la manca de pluges.

En l’actual situació d’extrema sequera, els informes d’empreses d’aigua sobre els pous d’abastiment que se situen en la proximitat dels pous de sequera dels regants indiquen que aquest últim any els nivells dels pous s’han reduït entre un 30% i un 50%. Per això, Xúquer Viu es pregunta: “¿Què farà la Confederació? ¿Donarà permís per a l’extracció d’aigua dels pous per compensar la que se n’anirà des d’Alarcón a Alacant? I si s’agreuja la situació de sequera, ¿restaran reserves per fer front a una sequera perllongada a la Ribera?”

Un acord “injustificable” i “d’esquenes al riu i a l’Albufera”

Aquest tracte promogut pels regants i la Generalitat, “d’esquenes al riu i l’Albufera i a la gent que els vol vius, és l’excusa formal per a justificar una operació injustificable” que, segons el col•lectiu ecologista, “deixarà el riu i l’Albufera sense uns cabals imprescindibles per a la seua recuperació i incrementarà les pressions sobre els aqüífers riberencs, cosa que farà aprofundir més encara en la sobreexplotació del Xúquer, l’Albufera i de les aigües subterrànies. I tot a canvi de diners”.

Davant aquest estat de la situació, Xúquer Viu ha anunciat que traslladarà totes aquestes consideracions a les institucions europees juntament amb l’incompliment de les condicions imposades per la Comissió Europea per posar 120 milions d’euros en el transvasament des de la Marquesa, “on s’han enterrat 400 milions d’euros, pagats per tots els ciutadans que paguem impostos, i que no han servit de res”.

Imatge d’arxiu d’una protesta de Xúquer Viu davant el Palau de la Generalitat.

A més, Xúquer Viu exigeix conéixer tots els estudis tècnics, jurídics i econòmics sobre aquest transvasament des d’Alarcón, així com tota la documentació tècnica generada per la Comissió Tècnica creada pel Ministeri que, “de manera completament opaca i amb l’única participació dels usuaris privatius”, s’ha reunit des de febrer a Madrid, per forçar aquest mercadeig amb l’aigua tant del Xúquer com dels seus aqüífers.

Finalment, el proper 13 de desembre Xúquer Viu convocarà la Mesa pel Xúquer a Alzira per analitzar la situació i donar una resposta “contundent”.

Comparteix

Icona de pantalla completa