Diari La Veu del País Valencià
Les importacions massives de vi a granel enfonsen un 14% els preus en origen
RedactaVeu / València

Un informe basat en dades de l’Observatori Español del Vi, permet establir que l’adquisició de brous a granel procedents de tercers països (sobretot d’Argentina i Xile) per part de firmes espanyoles s’ha multiplicat per quatre (+400%) en passar dels 95.000 hectolitres (9,5 milions de litres) importats durant l’anterior campanya als 385.000 (38,5 milions de litres) que han entrat per les fronteres espanyoles al llarg d’aquesta última temporada.

Els efectes d’aquesta maniobra comercial, que el seu objectiu no és un altre que el de pressionar a la baixa les cotitzacions en origen, tal com està corroborant la mateixa evolució dels esdeveniments, no s’han fet esperar. Així, els preus per als productors valencians han patit severs descensos que oscil·len, en funció de les diferents categories examinades, entre el 8% i el 14%.

Les grans envasadores, en disposar ara, gràcies a les importacions, d’una quantitat de vi amb la qual no comptaven fa solament uns mesos, es troben en condicions de renegociar a la baixa els preus que havien acordat amb els productors i açò és, precisament, el que estan començant a fer en alguns casos.

Ens consta que la inquietud entre productors i cellers -assegura el president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado- és enorme en aquests moments. Se senten amb les mans lligades davant les pressions i l’actitud, molt poc ètica, que exhibeixen determinades indústries i que estan distorsionant el mercat del vi. Els productors valencians, després de molt de temps, semblava que ho tenien tot al seu favor per a obtenir unes cotitzacions raonables, però alguns no estan disposats a consentir-ho. Un cosa és el mercat lliure i una altra molt diferent la llei de la jungla.

Comparteix

Icona de pantalla completa