Diari La Veu del País Valencià
Compromís per Castelló, primàries perquè la ciutadania puga escollir tota la llista
RedactaVeu / Castelló de la Plana

L’assemblea de Compromís per Castelló ha acordat el reglament de primàries pel qual tota la ciutadania de Castelló de la Plana podrà escollir la llista municipal sencera de la formació. Els elements més destacables són que qualsevol persona resident a Castelló podrà decidir la totalitat de la candidatura a l’Ajuntament, i no només la persona que opte a l’alcaldia.

“Ens hem dotat d’un instrument de radicalitat democràtica que ens ha de servir per sumar i avançar per guanyar l’Ajuntament de Castelló i repensar totalment el model de ciutat”, ha assenyalat el portaveu local, Vicent Marzà. “Sempre hem cregut en la política de baix cap a dalt, volem situar les decisions en les persones i no en els despatxos. Volem debat, volem idees, volem persones que participen per millorar les coses. Les primàries són un exemple de com volem que siga el nou Castelló: ciutadans apoderats que decideixen, no elits que actuen sense comptar amb la gent. Convidem a participar d’aquest procés de radicalitat democràtica a tota la gent de Castelló que vulga sumar per una ciutat millor”.

El mètode serà el següent: hi haurà una urna per escollir entre els candidats a encapçalar la llista, on es podrà votar a una de les persones que s’hi presenten, mentre que hi haurà una segona urna per votar la resta de la llista municipal. El sistema per aquesta segona urna serà una ordenació de preferències, que acabaran decidint el número que ocupa cada candidat a la llista. Cal assenyalar que es reserven els números 3 i 4 de la llista per garantir la presència de les diferents potes de Compromís. Així, si una part de la coalició (Bloc, Iniciativa o Gent de Compromís) no ha obtingut representació en l’1 o el 2 figuraran als llocs 3 o 4.

“És cert que al principi hi havia diverses postures sobre les reserves a la llista, però finalment hem arribat a un acord i ara ja tenim l’eina a les nostres mans. Ara és l’hora de fer que la gent entenga que Compromís és un instrument al seu servei per fer de Castelló una ciutat per les persones”, ha afirmat Marzà.

Inscripcions a partir del 5 de desembre, votació el 31 de gener

Durant els dies 2 i 3 de desembre el reglament de primàries de Compromís a nivell de país, on està inclòs el de Castelló ciutat, serà votat pel Consell General de la formació de forma telemàtica. Un cop aprovat s’engega ràpidament el procés: el dia 5 s’obri el cens de primàries perquè les persones que ho desitgen s’hi puguen inscriure. El dia 15 es presenten les precandidatures a les municipals. Un cop recollits els avals necessaris, el 29 de desembre es proclamen oficialment els candidats i les candidates i comença la campanya electoral de les primàries.

Ja a gener, el dia 21 es tanca el cens de primàries. Les persones que s’hagen inscrit a Castelló ciutat, a banda de les primàries municipals, podran escollir també la llista a les Corts per Castelló i la persona candidata a la presidència de la Generalitat. Les votacions començaran de forma telemàtica els dies 28, 29 i 30 i la votació presencial serà dissabte 31 de gener, dia en què es publicaran els resultats provisionals.

Comparteix

Icona de pantalla completa