Escolta el programa El Mural dedicat a 'L'escola que volem'

Una data marcada al calendari per Escola Valenciana i una vintena d’entitats, sindicats i partits polítics que elaboren un informe anual de vulneració de drets lingüístics individuals i col·lectius. La plataforma PDL-PV també ofereix assessorament jurídic i un protocol d’actuacions davant les vulneracions dels drets lingüístics en l’àmbit privat i públic.
4 desembre 2014 01:00h
RedactaVeu / València

Escola Valenciana està conformada per una trentena d’associacions, amb un Voluntariat pel Valencià, que bona falta li faria a més d’un Honorable i amb projectes com els Premis literaris Sambori. Justament la sisena edició d’El Mural dóna vida als personatges del conte ‘Plutonet i el Big Bang’, Premi Sambori de País 2013.

Escola Valenciana és una plataforma de promoció per als creadors musicals amb la Gira i el festival Feslloch. En El Mural escoltem algunes novetats discogràfiques com ‘Tempestes vénen del sud’, de Zoo i ‘L’home llop’, de Gener.

L’entitat té també un projecte de pel·lícules en valencià per a l’alumnat, el ‘Cinema a l’Escola’. Iniciatives que són, tot plegat, multitud d’accions i activitats per tal de difondre i gaudir d’un idioma oficial que cal defensar davant del menyspreu que rep des de les institucions. Per totes estes raons, La prestigiosa organització Linguapax Internacional, creada per la UNESCO i dedicada a la protecció lingüística mundial, li ha atorgat el Premi Internacional Linguapax 2014 a Escola Valenciana. El Mural recull les declaracions de la presidenta de Linguapax, Carme Arenas, i la veu del doctor Fernand de Varennes, referent mundial en drets lingüístics.

‘L’escola que volem’ és el lema de les Trobades 2015. L’armadura d’eixa escola forma part d’un document que l’entitat presentarà als partits polítics al mes de febrer per tal de potenciar una Llei educativa que recupere i millore les bases de l’educació pública. El president de l’entitat, Vicent Moreno, ho anuncia en esta remesa radiofònica on també s’expressen els guardonats d’enguany en la XII Nit d’Escola Valenciana.
 

Reconeixements a persones i col·lectius que són exemple de promoció i ús social de la nostra llengua: la mestra i escriptora Carme Miquel, la Xarxa Vives Universitat, El CEIP Ciutat de Cremona d’Alaquàs i Pep Gimeno, Botifarra. Este recopilador de cançons ens presenta el seu disc de Nadal.

El Mural dóna veu al músic i activista cultural, Francesc Burgos, qui juntament amb altres valents, ha recuperat un espai emblemàtic de la Safor, El Teatre del Raval de Gandia.

I, atenció! Fem un viatge a una de les més belles formes de transmissió de la cultura dels pobles: la cançó improvisada. Deixeu-vos dur pels melismes dels valencians Josep Aparicio ‘Apa’ i Trini Carballo, acompanyats a cau d’orella pel versador Josemi Sánchez. Descobriu amb nosaltres la glosa mallorquina de Mateu Matas ‘Xurí’, el batec que ens arriba des de més enllà del Sénia amb Laia Pedrol i Carles Belda. I com a cirereta, des d’Euskal Erria rebem Maialen Lujanbio, la primera dona que va guanyar el campionat de bertsolaris que en cada convocatòria aplega  més de 14.000 persones.

Sense música açò no seria un programa de ràdio i tenim els millors de la cançó improvisada. El Mural, per tant, està farcit de cant fet a l’instant que esperem que gaudiu amb intensitat.


 
next