Diari La Veu del País Valencià
AVM3J denuncia l’estratègia ‘de manipulació i silenci’ davant l’accident
Leo Part / València

L’Associació de Víctimes de l’Accident de Metro del 3 de Juliol de 2016 (AVM3J) vol acabar d’una vegada per totes amb la política de manipulació informativa i ‘estratègia de silenci’ duta a terme pels governs del PP en aquesta tragèdia que va causar la mort de 43 persones i ferides a altres 47.

I és que després de 98 concentracions -amb la de hui-, més de huit anys d’una catàstrofe que haguera pogut evitar-se si s’hagueren fet bé les coses –instal•lació d’unes mesures de seguretat efectives-, i una més que lamentable i vergonyosa política manipuladora del PP, els responsables de l’accident continuen sent els mateixos: zero.

En aquest sentit, alguns dels col·lectius presents a la protesta celebrada aquest dijous, han exigit la dimissió del president Fabra per unes declaracions en que afirmava no entendre per què havia de demanar perdó a les víctimes del metro, segons han exhibit en diverses pancartes. “Només per aquesta frase ja mereixes la presó”, assegurava el text.

Cal assenyalar que l’AVM3J ha decidit cercar finançament per posar en marxa un projecte que porta diversos anys intentant executar per contrarestar el silenci imposat per part de la Generalitat. Es tracta d’un Projecte Artístic com a homenatge als morts i ferits en l’accident. L’objectiu no és altre que evitar aquest “oblit” imposat des de l’Administració valenciana.

AVM3J té molt clar que “les persones que van prendre la decisió de no implantar mesures de seguretat efectives en la Línia 1, són responsables de 43 morts i de les lesions de 47 persones”. Com també té gairebé clar que el Govern valencià “és responsable directe de l’estratègia del silenci usada al voltant de l’accident, amb l’única finalitat d’ocultar les irregularitats de la recerca, i promoure l’oblit del major accident de metro ocorregut a l’Estat espanyol”.

Ja la vespra del passat aniversari -8é- de la tragèdia, l’associació va llançar un Concurs d’Idees, el qual va finalitzar el dia 17 de Novembre amb el resultat de 26 inscripcions, tant d’artistes individuals com equips de diversa composició, amb perfils bastant variats. Després que ja hagen presentat la documentació exigida, “només resta posar data perquè es reunisca el Comitè de Selecció i poder comunicar així el resultat.

Però per poder realitzar aquest projecte, i la resta de tasques que l’AVM3J està duent a terme -petició realitzada a principi d’any en el Parlament Europeu, instrucció judicial, plataforma Revés, Xarxa Víctimes Espanyoles, entre d’altres- “necessitem finançament”. Per això, l’AVM3J acaba de crear un grup en la web –donnem.com– “perquè qualsevol persona interessada, puga col•laborar amb el nostre treball”. Així, qualsevol ciutadà pot donar des d’1€, de forma esporàdica o mensual.

“Estem acostumats a la humiliació del PP i a la utilització del nostre dolor”

Tornant a la concentració celebrada, com cada dia 3, aquesta vesprada a la plaça de la Mare de Déu (#el3totsalaplaça), els membres de l’AVM3J han denunciat en la lectura del manifest, la nova negativa del Partit Popular a l’obertura d’una Recerca de l’accident -davant la qual el diputat Francesc Signes va enviar ‘a la merda’ als parlamentaris ‘populars’.

“I una vegada més -han subratllan els representants de l’associació- els 47 vots en contra del PP han dit NO. Però no ens sorprèn. Després de 8 anys demanant respostes, ja ens hem acostumat a les negatives del Partit Popular, i al silenci del Govern Valencià. Però al que no ens hem acostumat encara és a la forma que tenen d’humiliar-nos, d’utilitzar el nostre dolor, les nostres víctimes. I ens dol, ens dol molt. Ens dol que ens neguen les respostes que tant necessitem, i en comptes de cercar la veritat, acusen d’oportunistes les persones que sí la cerquen”.

Després d’acusar el PP d’insistir a escudar-se en la Instrucció Judicial, “passant per alt, una vegada més, que les responsabilitats polítiques, no les dicta el Jutjat”, l’AVM3J ha subratllat que el Govern Valencià “té una responsabilitat pendent amb la societat valenciana, i és reconéixer la mala gestió de FGV”.

El major accident de metro, una ‘notícia menor’

Una gestió que, segons han posat de manifest, “va permetre al tren descarrilar, reconéixer la manipulació de la Comissió Parlamentària, i la manipulació de RTVV, amb ordres expresses de tractar el major accident de metro ocorregut a l’Estat espanyol com una notícia menor, sense fer seguiment de les denúncies de l’Associació de Víctimes. I ha de reconéixer que el Govern Valencià ha usat Canal 9 per a donar veu i arguments als seus interessos”.

Finalment, han recordat que “el sr. Castelló va iniciar la seua intervenció en el Ple del dia 27, oferint-nos les seues condolences més profundes i una abraçada molt forta”. Es tracta d’un oferiment hipòcrita que l’AVM3J rebutja: “No les volem. No volem les seues paraules buides i les seues abraçades. Volem que assumisquen la seua responsabilitat per l’estratègia de silenci abocada al voltant de l’accident. Volem que retraguen a FGV el fet d’ocultat informes i esborrar les dades de la caixa negra. Volem saber la veritat, i que les persones que van deixar la L1 sense mesures de seguretat, assumisquen la seua responsabilitat per la mort de 43 persones i les lesions d’altres 47”, han conclòs.

El final d’aquesta lamentable pàgina de la història del País Valencià encara no està escrit, però l’AVM3J té el total suport de la societat valenciana i d’aquest humil mitjà de comunicació per satisfer les seues legítimes demandes davant un Govern agònic i incapaç d’assumir que en aquest assumpte ha fet les coses just al contrari de com s’han de fer.

Comparteix

Icona de pantalla completa