GVA: 'En l'incendi del Montgó tot es va fer bé'

AE-Agró exigeix davant la junta rectora una brigada contraincendis per al parc 'que permetria actuar amb major rapidesa contra el foc' i minimitzar així catàstrofes com la d'aquest estiu, les causes de la qual es desconeixen
3 desembre 2014 01:00h
Leo Part / València

Aquest passat dimarts, 2 de desembre,  es va celebrar la Junta Rectora del Parc Natural del Montgó (La Marina Alta), la primera després del devastador incendi forestal que el passat mes de setembre va calcinar un total 444 hectàrees d'alt valor mediambiental en aquesta emblemàtica muntanya del País Valencià. 

Acció Ecologista-Agró, a través de Joan Sala, representat de l'organització ecologista en la Junta Rectora, ha recordat als responsables de la Generalitat Valenciana presents en la reunió que “El Montgó encara no disposa d'una brigada d'emergències contraincendis” i ha exigit que es dote a aquest parc natural amb aquest servei, “que permetria actuar amb major rapidesa contra el foc i minimitzar així catàstrofes com la d'aquest estiu”.
 
Ni la més mínica autocrítica

Segons un comunciat d’AE Agró, tal i “com acostuma a fer l'administració valenciana”, Salomé Pradas, directora de Medi Natural de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, i Irene Rodríguez, directora de Prevenció de la Generalitat, han comparegut davant la Junta Rectora del Parc Natural del Montgó (La Marina Alta) “sense assumir cap responsabilitat i sense ser capaces de fer la més mínima autocrítica pel que respecta a l'incendi forestal” que aquest estiu va calcinar més de 444 hectàrees d'alt valor mediambiental en aquesta muntanya.

Segons la directora de Medi Natural i la directora de Prevenció, “tot es va fer bé, a pesar que, per exemple, els hidroavions del Ministeri de Medi Ambient no van actuar fins al segon dia després de declarar-se el foc”, denuncia AE-Agró.
 

En el dia de hui, la Conselleria de Medi Ambient continua sense saber quina va ser la causa de l'incendi -tot apunta, segons els tècnics, que va ser intencionat- que, tal i com ha denunciat Joan Sala, representant d'Acció Ecologista-Agró en la Junta Rectora del Montgó, “es podria haver controlat abans”. Com ha denunciat Sala, “el parc natural continua sense disposar d'una brigada d'emergències pròpia contra el foc”.

De les tres bridades existents, ara només queden dos

Per això, durant la reunió, Joan Sala ha tornat a demanar que es dote al parc natural amb una brigada contraincendis “que puga actuar amb la major rapidesa possible quan es declare un foc”. A més a més, el representant d'AE-Agró ha recordat que de les tres brigades d'aquest tipus que hi havia a la comarca de La Marina Alta, ara només en queden dos.

Car recordar que durant l'incendi, els efectius d'extinció es van veure completament desbordats. "Açò no es pot controlar, cal deixar que passe el foc, que ho arrase tot i, quan ja no tinga res que cremar, ja s'apagarà". Aquestes paraules corresponen a una conversa entre els bombers que treballaren en l'extinció del foc declarat a Xàbia i que, com a conseqüència del vent de ponent, es va estendre fins a Dénia, afectant el Montgó i obligant a desallotjar més d'un miler de persones d'urbanitzacions situades al voltant del Parc Natural.
 
Foto: David Revenga

Per altra banda, davant els atacs patits per Joan Sala en la Junta Rectora per part d'alguns veïns, “que com és habitual han acusat els ecologistes per l'incendi al considerar que ‘la muntanya estava bruta’ i han exigit tallafocs”, el representant d'AE-Agró, membre també de l'Agrupació Contra Incendis Forestals (ACIF) de La Marina, ha manifestat que els tallafocs “estan prohibits en aquest parc natural segons la seua normativa”. Entre altres motius, perquè la seua efectivitat per a parar un foc “és més que qüestionable”.

Així, plantejar tallafocs de 300 metres d'amplària en un parc natural com El Montgó, tal i com han demanat alguns veïns, suposa una “autèntica barrabassada per l'impacte mediambiental que tindrien aquestes infraestructures”.
 

Foto: David Revenga
 
Pel que respecta als treballs de restauració forestal posteriors a l'incendi, sembla, segons AE-Agró, que la Conselleria “ha atés parcialment les demandes efectuades en el seu moment per AE-Agró” i està desenvolupant aquestes obres sense emprar maquinària pesant. Tanmateix, l’entitat ecologista anuncia que continuarà vigilant per a evitar possibles afeccions negatives que puguen perjudicar la capacitat rebrotadora de la vegetació autòctona o que puguen incrementar l'erosió en aquesta emblemàtica muntanya del País Valencià.
 
De les 444 hectàrees afectades pel foc, 418 eren forestals. L'incendi del Montgó està considerat com la major catàstrofe mediambiental de l’any del País Valencià. Si bé les recents pluges augmenten l’amenaça d’erosió, experts i els ecologistes aposten per no realitzar campanyes de plantacions i deixar que la vegetació afectada es recupere per sí mateix per a evitar l'entrada de gent i de maquinària pesada que puga danyar molt més el territori afectat. 
 
 
 
next