Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven per unanimitat retre homenatge a La Nueve i Amado Granell
RedactaVeu / València

La portaveu adjunta d’EUPV en Les Corts, Esther López Barceló, ha mostrat la seua “satisfacció” i la del seu grup per la “llum verda unànime” a la PNLL transaccionada amb el PP.

“Ens alegra que per fi Les Corts reconeguen Amado Granell, nascut a Borriana, la seua lluita amb la companyia de La Nueve, contra el nazisme i per les llibertats i la democràcia”, ha indicat Barceló. La parlamentària ha recordat que el passat 25 d’agost es va commemorar el 70 aniversari de l’alliberament de París del nazisme i es va retre homenatge, només a França, a la primera companyia que va entrar als carrers de la capital francesa.

Segons ha recordat Barceló, aquesta milícia, coneguda com La Nueve, estava formada per soldats republicans espanyols i té el reconeixement públic oficial de la nació francesa en nom de la democràcia, la lluita contra el feixisme i la solidaritat entre els pobles.

“Ja era hora que també des del País Valencià es reconeguera aquesta tasca, i especialment la d’Amado Granell, qui va dirigir aquesta companyia, que va ser la primera en arribar a l’ajuntament de París el 24 d’agost de 1944”, es felicita la diputada d’EUPV, que ha recordat que “aquest fet durant anys no només va ser ocultat per la dictadura franquista espanyola sinó pels successius governs francesos i no va ser fins 2004 que París va homenatjar la participació de La Nueve amb una placa a la ciutat”.

Homenatge amb motiu dels 70 anys de l’alliberament de París

No va ser fins el passat 12 de novembre, amb i motiu dels 70 anys de l’Alliberament de París, quan es va celebrar un emotiu homenatge a La Nueve i a Amado Granell en l’Institut Français de València, on es va inaugurar una placa commemorativa a l’oficial valencià. La companyia La Nueve (2a Divisió Blindada del General Leclrec) va ser l’avantguarda de les primeres i minses forces que entraren en París al descobert fins al mateix Ajuntament el 24 d’Agost de 1944.

Foto: Rafa Arnal

Dels gairebé 200 combatents de La Nueve a la seua fundació, 144 arribaren al desembarcament de Normandia i sols 16 van sobreviure al final de la guerra. Aquestes xifres donen una idea de la magnitud, la valentia i la implicació d’aquells republicans espanyols en la seua lluita contra el feixisme i per les llibertats.

Amado Granell (Borriana 5/11/1898 – Sueca 12 /5/1972) fou un oficial de l’Exèrcit Popular de la República que al llarg de la guerra civil assolí el comandament de la 49a Brigada Mixta. En finalitzar aquesta arriba a Orà, a l’Algèria colonial francesa, embarcat a l’Stanbrook on passa per diversos camps de concentració i treball fins l’arribada dels nord-americans. En ser alliberat, s’integra a les forces legionàries de la França Lliure amb el grau de tinent i participa als combats del nord d’Àfrica fins l’expulsió de l’Afrika Koros de Rommel. Amb el trasllat de la 2a Divisió Leclerc a Anglaterra, participa al desembarcament de Normandia, sempre en avantguarda fins a París.

Comparteix

Icona de pantalla completa