Diari La Veu del País Valencià
REVES denuncia un ‘idèntic patró’ en la gestió de catàstrofes a l’Estat espanyol
RedactaVeu / València

Falta de Transparència, manipulació. enganys i no assumpció de responsabilitats polítiques ni recerques fiables. Aquest és el “idèntic patró” que segons denuncia la Xarxa de Víctimes Espanyoles, REVES, composta per les Associacions de Víctimes de les tragèdies AVJK5022-Spanair, Víctimes del l’Accident de Metro de 3 de Juliol de València (AVM3J), Alvia04155 tren Santiago, Yak-42, Família Arce-Madrid/Arena ha estat la resposta per part dels diferents governs de PP i PSOE i Administracions de l’Estat.

Segons REVES, el fet de seguir aquest mateix patró de falta de transparència, de negligències, de no depurar responsabilitats polítiques ni penals i de no cuidar, ni atendre adequadament les víctimes i els seus familiars genera encara més dolor, ràbia i indignació i patiment innecessari”.

Errors, negligències i mala gestió sense conseqüències judicials

“No podem permetre que les persones es maten per decisions polítiques nefastes i molt menys que es tornen a repetir errors i negligències per la seua mala gestió pública i que aquesta no tinga conseqüències judicials, com les tindria per a qualsevol ciutadà que a més ha de suportar-les”, asseguren en un comunicat de denuncia fet públic aquest dilluns.

Segons indiquen en la mateixa nota, “ocultar la veritat i no assumir responsabilitats en totes aquestes catàstrofes, que es podien haver evitat, només contribueix al fet que tornen a repetir-se i al fet que el dolor de les famílies de les víctimes siga doble: per la pèrdua del ser estimat i per l’absència de tutela de l’Estat que a l’Estat espanyol és una constant repetida davant de cada tragèdia”.

Des de la Xarxa de Víctimes Espanyoles demanen “el suport de tota la societat” i anuncien que seguiran “exigint, lluitant i instant als Partits Polítics i Organismes de l’Estat, perquè es comprometen en els següents punts, en benefici de la societat”:

Primer: Depurar responsabilitats dels polítics o agents de l’Estat que esmenten, oculten o pressionen a les víctimes i familiars, engegant comissions de recerques parlamentàries independents i plurals.

Segon punt. Comptar amb Organismes Tècnics Independents de Recerca, Prevenció i Seguretat d’Accidents tal com obliga la normativa europea, però sobretot imposa la sensatesa i la igualtat en una societat democràtica.

Tercer. Cessar i inhabilitar per a càrrec públic als polítics o agents de l’Estat que tinguen responsabilitat política o jurídica en les catàstrofes.

Quart punt. Una justícia independent: en la qual la Fiscalia no siga sols un observador, que treballe per defensar els drets de les víctimes: saber la veritat, que paguen els responsables i que es repare dignament a les víctimes.

Sisè. Prohibir l’indult sobre causes judicials o persones condemnades sempre que no compten amb el perdó i consentiment de les víctimes.

Finalment,la Plataforma REVES anuncia que “seguirem treballant en els nostres objectius”, com són ajuda mútua, Solidaritat, Veritat, Justícia i Reparació”, per a la qual cosa “esperem comptar amb el suport social en una causa que és de tots i per a tots”.

El comunicat ha estat signat aquest 8 de desembre de 2014 a Madrid per la presidenta de l’Associació d’Afectats Vol JK5022, Pilar Vera Palmés, la portaveu de l’associació Famílies YAK-42, Curra Ripollés; la presidenta de l’AVM3J de València, Beatriz Garrote; el president de la Plataforma de Víctimes Alvia 04155, Jesús Domínguez, i per Isabel de la Fuente, representant de la Família Arce-Madrid/Arena.

Cal assenyalar que ahir diumenge, el programa Salvados que dirigeix Jordi Ebole, va emetre un programa especial amb el tema #TrasElAccidente, amb entrevistes als representants de l’Associació de Víctimes del YAK-42.

Comparteix

Icona de pantalla completa