Diari La Veu del País Valencià
Alginet, bressol de dos projectes culturals nacionals
Joana Casals / Alginet

Tots els anys es celebra La Festa Estellés arreu de tots els Països Catalans. Cada any que passa es sumen més ajuntaments i grups culturals. D’altra banda, el Projecte Basset s’ha convertit en el gran instrument difusor del Tricentenari 1707 -Almansa-, 1714 -Barcelona-, i 1715 -Regne de Mallorques-. A Twitter, les pàgines del Projecte Basset superen juntes els 25.000 seguidors.

Els dos projectes han estat elogiats moltes vegades pels mitjans de comunicació, sobretot, digitals. Sense necessitat de cap tipus de subvenció, són projectes que només requereixen de la voluntat dels participants i això els dóna una gran independència i possibilitat de creixement. Basset i Estellés, essència valenciana històrica i cultural, a peu de carrer. Dels dos projectes fa esment actualment la Viquipèdia.

El Projecte Basset

L’any 2007 Carolina Latorre Canet, prestigiosa fotògrafa d’Alginet, propietària de l’Arxiu Ismael Latorre Mendoza amb el seu germà; Josep Usó i Manyanós, escriptor de Vila-real i Vicenç Salvador Torres Guerola, músic mallorquí; es van reunir per donar forma a un projecte de recuperació històrica.

El 2007 fou l’any en què a València es compliren tres-cents anys d’ençà la derrota a mans dels Borbons a Almansa. El món cultural del País Valencià i alguns mitjans de comunicació sí contribuïren a recordar aquells fets, però les Institucions valencianes, en mans espanyolistes, van fer el possible per evitar una gran celebració nacional valenciana.

Van posar fil a l’agulla i han teixit una gran xarxa social que treballa fent xerrades, escrivint articles, cantant cançons, sobre el Tricentenari de la nostra derrota com a poble i sobre el nostre heroi Basset (1707, Almansa-1714, Barcelona-1715, Mallorca).

El nostre heroi valencià, el General, torna a viure en forma de diferents perfils virtuals; i hui molts valencians segueixen donant alè al Tricentenari arreu els Països Catalans.

Un dels instruments de difusió més important del Projecte Basset és el Poema a Joan Baptista Basset (música didàctica). Dues orquestres, una del País Valencià i una altra de Catalunya són les encarregades d’interpretar el Poema a Joan Baptista Basset i Ramos.

Al País Valencià l’orquestra de Cambra de Supramúsica de Vila-real, dirigida per Carles Ramón; i a Catalunya l’orquestra de Cambra de l’Empordà i la Polifònica de Puig-reig, dirigides per Carles Coll i Costa, són les encarregades d’interpretar l’obra.

La Festa Estellés

L’escriptor Josep Lozano i Lerma, conegut pel seu llibre Crim de Germania, va iniciar aquest projecte l’any 2010.

Des de llavors, cada any fa La Crida, convocant la participació dels pobles a una festa poètica. Normalment, la celebració de la festa consisteix a recitar poemes d’Estellés fent un sopar. La festa es celebra al voltant del 4 de setembre, i s’inspira en el Burns Supper, una celebració escocesa en honor a Robert Burns.

És un projecte didàctic que pretén no només donar a conéixer l’obra d’Estellés, sinó compartir amb els veïns de cada poble i ciutat la nostra cultura. Aquest any 2014 hem celebrat la cinquena Festa Estellés.

Comparteix

Icona de pantalla completa