Diari La Veu del País Valencià
Estrena: ‘Un poble en venda’
RedactaVeu / València

“Som els valencians un poble en venda?” Responen a aquesta qüestió en el documental Un poble en venda, que s’estrenarà el pròxim divendres, dia 12 de desembre, al saló d’actes de l’Octubre CCC, de València, des de Josep Almeria, expresident de la Federació de Societats Musicals valenciana; a Salut Alcover, presidenta del comité d’ empresa de RTVV, passant per l’actor Ferran Gadea, el professor d’Economia UV Joan Sanchis, Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana o l’escriptora Esperança Camps, entre d’altres.

En aquest treball audiovisual de 35 minuts de duració, i obra d’un grup de joves realitzadors valencians, cada convidat avalua la situació del seu sector i en tots els casos “dibuixen un panorama descoratjador” alhora que mantenen una actitud crítica envers les polítiques dutes a terme per la Generalitat.

Es tracta, segons els seus impulsors, “d’un documental de caràcter eminentment social on també hi ha un espai per a la ficció, una ficció que impulsa la narració de la part pròpiament informativa”.

Així, Miquel, interpretat per l’actor Rafa Contreras, visita com cada any el seu amic Vicent Andrés Estellés al cementeri de Burjassot i li fa la crònica anual: “Vicent, no t’ho creuràs…” “És difícil contar a algú absent des de fa anys tot el que ens ha passat als valencians últimament”. D’aquesta manera, els autors enfronten el poeta, un dels símbols per excel•lència de la nostra identitat, amb el procés de pèrdua d’eixa identitat com a poble.

El documental ha sigut el treball de final de Grau de cinc estudiants de Comunicació Audiovisual de la Universitat Jaume I, tot i que el format que s’estrena aquest divendres a l’Octubre és una nova versió amb un muntatge inèdit. Les entrevistes foren gravades durant els mesos de maig i juny del 2014.

El documental viatja per cinc blocs que podrien representar alguns dels pilars bàsics que sustenten un poble amb capacitat de decisió sobre ell mateix: un sistema financer propi, els mitjans de comunicació, l’art i la cultura, l’educació i per últim, el model autonòmic espanyol amb el grau d’autogovern que tenim actualment.

La direcció d’Un poble en venda ha estat a càrrec d’Ernest Huart, qui també ha fet el guió conjuntament amb Carlos Luján.

Comparteix

Icona de pantalla completa