Diari La Veu del País Valencià
Manifestació dissabte perquè Volem viure en valencià!

RedactaVeu / Castelló de la Plana

Aquest dissabte 13 de desembre, Castelló de la Plana bullirà d’activitat per a reivindicar el respecte als nostres drets lingüístics, per proclamar als quatre vents que no renunciarem a viure plenament en valencià.

Els actes començaran de bon dematí amb una excursió per les muntanyes de la Plana, seguida d’una fira d’entitats -amb paradetes de col·lectius, tallers i animació infantil, contacontes i actuació de Trobadorets- i un dinar de germanor amb l’actuació de la rondalla Primer de Maig.

La jornada acabarà amb la manifestació com a acte central i música i gresca al Casal Popular (informació sobre llocs i horari ací). A les 21 hores se celebrarà un sopar de gastronomia vegetariana al Casal Popular de Castelló i a les 22 hores una Jam Session al mateix lloc.

Si voleu ajudar a fer que la mobilització de dissabte siga tot un èxit podeu descarregar-vos les imatges de la convocatòria i incorporant-les als vostres perfils a les xarxes socials (imatge de perfil; capçalera de Facebook; capçalera de Twitter); compartir el vídeo de la convocatòria des d’aquest enllaç i compartint les reivindicacions de la mobilització des d’aquest enllaç.

>

Per altra banda, ahir dijous 11 de desembre es va celebrar a la Llotja del Cànem (Carrer dels Cavallers, 1) una xerrada de Ferran Suay, doctor en Psicologia per la Universitat de València, vicepresident d’ELEN (Equality Language European Network), membre de la Junta Directiva d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i del Consell Consultiu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, amb el títol ‘Exercir els drets lingüístics’

Ajuda’ns a visibilitzar els actes dels #82anysNormes a la xarxa.

Reinvindicacions

Pel que fa les reivindicacions, els organitzadors clamen, en primer lloc, per l’escola pública i en valencià –volen que es respecten els drets dels pares i la democràcia interna dels centres quan trien implantar el programa plurilingüe d’ensenyament en valencià, “perquè és l’únic que garanteix l’aprenentatge del valencià alhora que facilita l’aprenentatge del castellà i l’anglés”.

La segona de les reivindicacions demana uns mitjans públics i de qualitat en valencià ja que “ens avergonyim d’un govern que ens condemna a ser l’única comunitat autònoma amb llengua pròpia sense una RTV en la seua llengua; d’un govern que ens aïlla i ens impedeix, en ple segle XXI, rebre el senyal d’altres cadenes en la nostra llengua, com TV3, Catalunya Ràdio o IB3”.

La tercera petició apunta: “Perquè estem farts d’un govern tan obsessionat a conflictivitzar el nom i la naturalesa de la llengua com poc preocupat per l’extensió del seu ús social” i en aquest sentit assegura que “no ens deixarem entabanar per un Partit Popular que, acorralat electorament, pretén jugar per enèsima vegada la carta de les “essències” mentre dinamita sistemàticament els pocs espais d’oxigen per al valencià, aconseguits amb tant d’esforç.

En aquest sentit, subratllen que “els fets parlen més alt que les paraules i tothom pot veure que l’emperador Fabra va, en realitat, despullat. Nosaltres, de costat del sentit comú, de les institucions científiques i dels tribunals, continuem tossudament treballant –en coordinació amb aquells que de la llengua en diuen català, i tant!– per a garantir la viabilitat de la llengua que compartim en tots els àmbits, com la comunitat lingüística mitjana que podem ser en el context europeu”.

(Vegeu-ne les reivindicacions en aquest enllaç).

Comparteix

Icona de pantalla completa