Diari La Veu del País Valencià
Beatriz Fernández, primera dona que dirigirà la Jove Banda Simfònica de l’FSMCV
RedactaVeu / València

La Federació de Societats Musicals valenciana (FSMCV) ha designat Beatriz Fernández Aucejo (Paiporta, 1983) per a dirigir la Jove Banda Simfònica de l’FSMCV en 2015, per la qual cosa serà la primera dona que ho faça des que l’any 2000 donara els seus primers passos aquesta formació, que és una mostra del fenomen social, educatiu i cultural únic en el món que representen aquestes associacions.

Fernández Aucejo manifesta sentir-se “molt il·lusionada” amb aquest ambiciós projecte i ho afrontarà amb “alegria, respecte i molt de treball” per a seguir demostrant que “la música no té raça, sexe ni edat”, perquè els canvis socials “estan donant una bolcada cap a l’equilibri” entre homes i dones, assegura aquesta llicenciada en clarinet, direcció d’orquestra per la Royal School of Music of London i pel conservatori superior de música de Múrcia, titulada professional en piano i diplomada en magisteri musical.

La directora valenciana ha ampliat estudis amb Cristóbal Soler, amb qui segueix perfeccionant la seua carrera i que actualment dirigeix la Jove Orquestra Simfònica de l’FSMCV i el Teatre de la Zarzuela de Madrid, Ferrer Ferran, Manuel Galduf, Yaron Traub, José Mª Cervera Collado… i en la Universitat Mozarteum (Salzburg, Àustria), i la Fundació Eutherpe (León).

A més, Beatriz Fernández és titular de les bandes simfòniques L’Artesana de Catarroja i Unió Musical de Carlet i de l’Orquestra Simfònica Ateneu Musical del Port de València i ha dirigit diverses orquestres del País Valencià, l’Estat espanyol i Alemanya com l’Orquestra Municipal de València, Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, Jove Orquestra Simfònica de Galícia, Orquestra Mendelssohn Symphonia amb el cor Europa ChorAcademie i la Deutsche

Kammerakademie Neuss am Rhein, entre d’altres. Així mateix, ha format part de tribunals de diferents certàmens del País Valencià i com a instrumentista ha obtingut les màximes qualificacions i ha rebut diversos premis.

Dones en les societats musicals

L’FSMCV ha valorat la formació, experiència i professionalitat en la direcció de Fernández Aucejo i espera que juntament amb altres destacades músiques es visibilitze l’increment de la presència de la dona en les bandes de música i orquestres de les societats musicals valencianes.

Així mateix, considera que el seu treball “ajudarà al fet que moltes dones tinguen un referent que ajude a augmentar l’escàs nombre de directores, la qual cosa contrasta amb el creixent volum d’intèrprets”.

Les societats musicals estan formades per un 37% de dones i un 63% d’homes, però en el tram de 18 a 25 anys el percentatge puja deu punts (47%). A Alacant, les dones suposen el 34%, a Castelló el 39% i a València el 36%.

Jove Banda Simfònica de l’FSMCV

La Jove Banda Simfònica de l’FSMCV és una agrupació d’alt rendiment que integren 112 músics de 18 a 28 anys provinents de totes les comarques del País Valencià. Va participar en el prestigiós certamen internacional World Music Contest (WMC) de Kerkrade (Holanda) convidada per l’organització. Ha oferit concerts a Alemanya Bèlgica, França, Madrid, País Valencià, en el que va suposar la consecució del tercer rècord Guinness de Joan Garcés per ser el director més longeu del món.

La Jove Banda Simfònica va actuar per primera vegada en la 128a edició del prestigiós Certamen Internacional de Bandes de Música (CIBM) Ciutat de València al juliol de 2014, davall la batuta de Daniel Ferrero. Aquesta participació, en un dels certàmens bandístics més importants i amb més solera del món, era una vella aspiració de l’FSMCV. Aquesta formació és un referent artístic i social consolidat des que l’any 2000 es reprenguera un projecte de l’any 1992, quan en l’Exposició Universal, celebrada a Sevilla, la Generalitat va decidir mostrar les societats musicals com un dels principals valors culturals del País Valencià. Des de la seua creació ha sigut dirigida per prestigiosos directors i ha editat 12 discos compactes.

Comparteix

Icona de pantalla completa