Diari La Veu del País Valencià
Lliris Picó guanya el 34é Premi Enric Valor amb ‘Moisés, estigues quiet’
RedactaVeu / Picanya

L’obra guanyadora, Moisés, estigues quiet, és una novel·la que analitza les diferents maneres d’enfrontar les relacions i els lligams familiars des del punt de vista de l’adopció internacional i dels nous models de família. Així mateix, també des d’aquest vessant de l’acceptació de les diferències, tracta d’aprofundir sobre diversos problemes que afecten la joventut actual com ara el tractament de trastorns com el TDHA o l’enfrontament social, familiar i educatiu del racisme i l’assetjament escolar.

Lliris Picó i Carbonell (Ibi, 1972), és llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat d’Alacant. Treballa a la Delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans, on realitza tasques d’administració, dinamització lingüística i gestió cultural. Ha publicat diversos estudis i articles sobre l’obra poètica de Gaspar Jaén en revistes com Caràcters i L’Aiguadolç. Ha col·laborat amb alguns mitjans de premsa escrita com ara el diari Información o El País mitjançant la publicació de diversos articles i relats, i amb el diari El Punt/Avui on ha publicat una columna periòdica en l’espai “Fil d’aranya” entre el 2011 i finals del 2014.

És autora de les novel·les Helena: un record sempre és mentida (Columna, 2002), Les ales de la memòria (Marfil, 2003), L’olor dels crisantems (Tres i Quatre, 2005), Claus de serp (Marfil, 2007) i dels reculls de contes Amb D de Dona (Inèdit. 2010). És també coautora –amb Rafa Gomar, Joan Olivares,Carles Mulet, Francesc Bononad, et al.- del recull de relats 6000 estúpids i 10 més (Efímer, 2014).

Les seues obres han rebut diversos guardons entre els quals destaquen el XXI Premi 25 d’abril Vila Benissa (2001) i el Premi de Narrativa Antoni Bru Ciutat d’Elx (2004) i Premi de Narrativa 9 d’Octubre de Sant Vicent del Raspeig 1998 i 2010.

L’autora ha declarat que per a ella el Premi Enric Valor de Literatura Juvenil, per una banda, suposa un esperó cap a l’experimentació en el camp de la literatura juvenil i d’altra banda, “com a autora que viu a les comarques del Sud, un context geogràfic i sociolingüístic que en ocasions frega l’hostilitat cap a la nostra identitat, aquest premi suposa un pas endavant cap a l’assoliment de la normalitat de la nostra literatura i de la nostra cultura en unes terres que fa la sensació que queden un poc allunyades del que sembla el nostre epicentre literari”.

L’acte, que ha començat a les 20:30 al Centre cultural de Picanya, és obert i gratuït per a tot el qui vulga anar. El periodista i professor Ezequiel Castellano, ha conduït l’acte, on hi ha hagut un homenatge als 25 anys del Centre Cultural de Picanya i la col·laboració especial de les joves promeses musicals, Laura Blasco al piano, Luis Miguel Moncayo al clarinet i Jordi Pastor al violí, els tres fills de Picanya.

A l’acte de lliurament del premi, l’Alcalde de Picanya Josep Almenar i Navarro ressalta que fa 25 anys quan començà a fer camí el Centre Cultural que avui acull el lliurament del Premi de Narrativa Juvenil Enric Valor, es tenien les ganes, la voluntat i l’espenta de lluitar al poble de Picanya per un espai per a la cultura, la més propera d’empremta local, i la més llunyana, diversa i universal. Durant tots aquests anys, al Centre Cultural han viscut el teatre, la música, la dansa, el folklore…, i també les paraules de mestres, com ara Enric Valor i José Luís Sampedro. Avui el poble de Picanya vol més cultura, 25 anys més d’oportunitats per a totes i tots en formació, en educació… Amb l’ànim de seguir caminant i amb la força d’un poble orgullós del seu passat avancem cap al futur.

Després, tots els assistents han gaudit d’un cocktail d’entrega del premi a la Sala d’Exposicions de Picanya, envoltats de l’obra pictòrica de l’il·lustrador Antoni Laveda.

Antoni Laveda és un dels millors il·lustradors valencians, que atresora ja més de trenta anys d’ofici. Aquesta exposició reuneix mostres molt reeixides de les il·lustracions originals que acompanyaven llibres d’ara i de sempre per a totes les edats, composades al llarg de la seua carrera artística i també la seua darrera, Conta’m l’Horta, amb rondalles ambientades en l’Horta Sud que s’ha publicat el darrer mes.

Comparteix

Icona de pantalla completa