Diari La Veu del País Valencià
Unanimitat de la Mesa pel Xúquer contra el transvasament des d’Alarcón
RedactaVeu / Alzira

En la reunió han participat els alcaldes de Sumacàrcer, Riola i Albalat i regidors d’altres 15 ajuntaments de la Ribera. Hi havia representants de Xúquer Viu, Unió de Llauradors, Escola Valenciana, CCOO, Intersindical Valenciana, Fundació Nova Cultura de l’Aigua, la Ribera en Bici, Amics de la Muntanyeta dels Sants, Plataforma pel Dret a Decidir i dels partits PSPV, Esquerra Unida, Compromís i Podem.

En la reunió s’ha abordat el canvi de postura dels regants de la Ribera, que fins fa pocs dies s’oposaven a qualsevol transvasament aigües amunt de la Marquesa. En aquest sentit es dubta que els regants de la Ribera estiguen d’acord, ja que és una decisió dels presidents de les comunitats de regants que són els que han rubricat un acord que no es contemplava un parell de dies abans. No obstant açò, ha quedat clara la responsabilitat del Ministeri d’Agricultura i la Generalitat que haurien de ser els que velaren pel domini públic hidràulic i defensaren aquest recurs com un bé públic en lloc de pressionar en favor d’interessos privats que van en detriment dels interessos públics. En aquest sentit s’ha denunciat que el lobby de l’aigua de les comarques del sud no ha deixat d’exigir ni un sol dia l’aigua del Xúquer. “Mai tenen prou”, s’ha arribat a afirmar.

En la reunió s’han ratificat els termes de la declaració de Xúquer Viu que us adjuntem, en què es considera completament innecessari aquest transvasament que es destinarà a aigua de boca, encara que la dessaladora de Mutxamel, que ha costat 80 milions d’euros està sense funcionar, tot i que podria generar fins a 28 hm3 d’aigua a l’any, al mateix preu o inferior a l’aigua que es pretén transvasar des de centenars de quilòmetres.

Igualment s’ha remarcat la situació negativa en la qual quedarien els nostres aqüífers actualment en estat de prealerta i que es nodreixen en gran part pels retorns de reg, que amb la modernització dels regadius desapareixeran. En definitiva, és tractar de vendre aigua a un preu molt superior al que costa realment, perquè uns i altres es beneficien econòmicament. Tot consentit i estimulat per les institucions públiques.

De fet en la reunió s’ha parlat del malbaratament econòmic d’una obra, el transvasament de la Marquesa, on s’han enterrat 400 milions d’euros, o en les dessaladores d’Alacant, tant un com les altres subvencionades per la Unió Europea.

La Mesa pel Xúquer ha aprovat denunciar a la Unió Europea les condicions fixades en desembre de 2006 respecte al transvasament de la Marquesa, finançat amb 120 milions d’euros per Europa, així com el malbaratament amb fons públics, tant d’aquesta obra com de les dessaladores subvencionades per Europa, especialment la de Mutxamel.

Per denunciar aquest nou transvasament que penja una nova demanda urbana a un Xúquer que es troba sobreexplotat i en qual s’estan incomplint els cabals ecològics aprovats fa tan sols 4 mesos, Xúquer Viu i la Mesa pel Xúquer han convocat una concentració per al 20 de desembre a l’assut d’Antella amb els lema “La Ribera no es ven”.

A més la Mesa pel Xúquer ha acordat tornar a reunir-se al mes de gener per concretar altres mesures i durant la primera setmana de març es realitzarà una Setmana pel Xúquer de caràcter lúdic i reivindicatiu, que culminarà amb una Festa pel Xúquer.

Comparteix

Icona de pantalla completa