Diari La Veu del País Valencià
Augment de persones discapacitades ‘presoneres als seus habitatges’
RedactaVeu / València

La Confederació de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica de la Comunitat Valenciana (COCEMFE CV) ha rebut en 2012 un total de 371 consultes sobre accessibilitat i eliminació de barreres arquitectòniques. L’entitat d’utilitat pública ha volgut alertar sobre una tendència que s’ha vist accentuada l’últim any, l’augment de persones amb la mobilitat reduïda que es troben ‘presoneres als seus habitatges’ a causa de l’existència de barreres als seus edificis.

Per aquest motiu, l’entitat de discapacitat ha hagut de crear un programa específic d’atenció, ‘Intervenim amb tu’, l’objectiu del qual és orientar i informar les persones en situació de dependència i les seues famílies sobre les solucions que permeten l’adaptació de les zones comunes dels edificis en els quals viuen, principalment, patis i vestíbuls, des d’una doble perspectiva: tècnica i legislativa, amb la col·laboració de personal especialitzat com advocats, arquitectes i altres tècnics i empreses del sector.

Les persones afectades per aquesta problemàtica, usuàries de cadires de rodes o altres ajudes tècniques, en ocasions porten anys sense poder eixir de la seua casa, la qual cosa provoca trastorns psicològics, un accelerament del deteriorament físic i una nul·la relació amb altres persones. Aquestes situacions es donen habitualment en edificis antics que presenten escalons als accessos, inexistència d’ascensor o solucions d’accessibilitat inadequades des del punt de vista tècnic, com poden ser rampes amb un excessiu pendent.

Descens de l’accessibilitat en els pressupostos

L’entitat ha volgut destacar amb preocupació que la Generalitat ha gastat únicament el 45% de la línia de subvencions i ajudes dirigida als ajuntaments del País Valencia i altres entitats per a millorar l’accessibilitat en els seus municipis, ja que la consignació inicial era de 216.000 euros i va quedar en 99.000 després de patir una reducció.

Carlos Laguna, president de COCEMFE CV, ha mostrat el seu malestar davant aquesta situació: “Si a través d’aquesta línia d’ajudes es permet als ajuntaments subvencionar obres a la via pública com rebaixes de vorada, mobiliari urbà adaptat o reformes d’edificis municipals, no és comprensible que no es gaste tot el pressupost aprovat. A més, la dotació econòmica és minsa per als 542 municipis existents al País Valencià”.

Comparteix

Icona de pantalla completa