Diari La Veu del País Valencià
La UV lluita contra el càncer infantil

Europa Press / València.

La catedràtica d’Histologia de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València (UV) Rosa Noguera lidera la recerca amb imatges digitals dels tumors infantils neuroblàstics i aquest mes ha aconseguit un projecte del Fons de Recerques Sanitàries de la Seguretat Social, dotat amb 122.800 euros per a tres anys, informa la institució acadèmica.

L’estudi pretén avançar en el desenvolupament d’un conjunt de programaris que serviran per a trobar dianes terapèutiques i tractaments més individualitzats contra aquest tipus de càncer, el tercer en incidència durant la infantesa, després de la leucèmia i aquells que afecten el sistema nerviós central, explica la universitat en un comunicat.

Aquest projecte té com a finalitat aplicar tècniques innovadores d’imatge microscòpica i genètica computacional com a eines clau per a aconseguir un model predictiu millorat. Així, l’equip estudiarà les interaccions físiques entre cèl·lules neuroblàstiques, les cèl·lules que les envolten (estromals, com per exemple les de la resposta immune) i la matriu extracel·lular (conjunt d’elements fibrosos i viscosos que donen suport físic envoltant les cèl·lules) per a considerar incloure-les com a dianes terapèutiques d’aquest tipus de tumor infantil.

D’aquesta manera, el grup dirigit per la professora Rosa Noguera desenvoluparà i integrarà l’anàlisi de la imatge microscòpica de 400 tumors, utilitzant la infraestructura del biobanc de 23.100 imatges microscòpiques histològiques de la Facultat de Medicina de la Universitat de València, tenyides amb diferents mètodes, mitjançant la utilització d’algorismes o programaris específics per a quantificar i caracteritzar els elements tant cel·lulars com de la matriu extracel·lular.

L’objectiu d’aquest treball és “trobar noves característiques morfològiques i topològiques dels elements, els quals, a pesar que es troben entre les cèl·lules tumorals formant la massa tumoral, no han sigut focus de recerca molt intensa, i nosaltres considerem que poden ajudar a identificar subgrups de pacients amb un risc més alt de recaiguda o mort”, argumenta la catedràtica Rosa Noguera, qui explica la importància que els científics “puguem conéixer com les cèl·lules tumorals senten i utilitzen el seu entorn, per a interpretar aquests missatges i disminuir la seua supervivència”.

Rosa Noguera

La identificació d’aquesta nova informació a través d’imatges microscòpiques i la genètica computacional “ens farà fer un pas avant en la teràpia individualitzada basada en l’arquitectura biotensegral molecular i tissular”, segons Noguera. A més, insisteix que podria ser “la base científica de la mecanoteràpia tumoral i protocols innovadors terapèutics aplicables en aquesta i en altres patologies”. L’ús d’aquests algorismes, al seu torn, pot ser un requeriment assistencial en els Serveis d’Anatomia Patològica dels diferents hospitals del Sistema Nacional de Salut.

El 15% de mors infantils, per càncer

El neuroblastoma és un tumor pediàtric extremadament heterogeni que representa un 15% de les morts infantils per càncer, a pesar que la seua supervivència ha millorat durant els últims anys. És el tumor sòlid extracranial més freqüent en xiquets i la majoria es troba en l’abdomen (65%). L’edat mitjana de diagnosi ronda els 18 mesos (aproximadament el 40% dels pacients es diagnostiquen abans del primer any de vida, el 75% abans de 4 anys i el 98% abans dels 10 anys).

A l’Estat espanyol, una mitjana de 70-100 xiquets entre 0 i 14 anys són diagnosticats cada any de leucèmies i tumors cerebrals. El neuroblastoma pot desaparéixer o transformar-se en benigne espontàniament o química o pot tenir un gran creixement invasiu malgrat tractaments intensius. Per aquest motiu, “cal identificar factors presents en els teixits tumorals relacionats amb les diferents evolucions”, apunta la investigadora.

Rosa Noguera és metge i catedràtica d’Histologia del Departament de Patologia de la Universitat de València. Ha dedicat els quasi 30 anys de la seua activitat assistencial a caracteritzar la genètica de més de 2.000 tumors infantils diagnosticats a l’Estat espanyol. Juntament amb la docència, coordina el laboratori de Patologia Molecular a la Facultat de Medicina i Odontologia, alhora, Centre de Referència Nacional d’Estudis Biològics del Neuroblastoma.

Paral·lelament, ha desenvolupat una gran tasca de recerca bàsica i translacional per a la delimitació de nous marcadors tumorals en l’àrea de la genètica més avançada i en la d’histologia. Noguera contribueix activament en la supervisió de treballs de recerca, en diverses col·laboracions estatals i interestatals i en el grup de validació genètica de tumors neuroblàstics a Europa.

Comparteix

Icona de pantalla completa