Fotos històriques alerten del fort desgel a Groenlàndia

Mitjançant l'anàlisi de fotografies antigues de principis del segle XX i la seua comparació amb altres contemporànies, investigadors han arreplegat la reculada d'algunes glaceres de Groenlàndia
21 desembre 2014 01:00h

RedactaVeu / EP / València

En les imatges adjuntes a aquesta informació es mostren canvis en una glacera en les proximitats de la capa de gel Sukkertoppen en el sud-oest de Groenlàndia.

En l'estiu de 2013 (fotografia gran), la glacera havia retrocedit uns 3 quilòmetres des de l'estiu de 1935 (fotografia inserida), segons l'investigador Anders Bjork, del Museu d'Història Natural de Dinamarca. 

Ambdues fotografies van ser captades des d'avions, la més recent en un esforç fet per Bjork i els seus col•legues per tornar a fotografiar les glaceres que canvien més ràpidament a Groenlàndia.
 

Les fotografies històriques estudiades per l'equip de Bjork van mostrar una reculada molt ràpida entre 1900 i 1930, més ràpida que en els últims 15 anys. La Petita Edat de Gel (1350-1900) havia perdut el seu influx sobre la regió i les temperatures van pujar. A mesura que el clima de l'Àrtic es calfa més, la informació de les fotografies històriques hauria d'ajudar els investigadors a comprendre la rapidesa amb la qual les glaceres poden reaccionar als canvis de temperatura.
 

Imatge de 1995.
 
Imatge de 2014.

Bjork va presentar les fotos històriques i anàlisis juntament amb altres nous coneixements sobre Groenlàndia, en la reunió de la Unió Geofísica Americana en San Francisco.


 
next