Diari La Veu del País Valencià
Agricultors i ramaders del PV perden 63 milions d’euros en gasoil
RedactaVeu / València

L’evolució del preu final del gasoil agrícola s’ha mantingut pràcticament estable al llarg de tot l’any 2014. En aquest sentit, al gener el preu mitjà es va situar en uns 0,95 €/litre, la qual cosa significa que en 12 mesos, pràcticament s’ha reduït en poc més de 0,11 €/litres, un descens per a l’agricultor i ramader de quasi el 12%.

Per la seua banda, l’evolució del preu del barril Brent durant l’any 2014 ha sigut clarament a la baixa, passant d’un preu de 110,740 $ l’1 de gener de 2014 a 60,030 $ el 17 de desembre. Açò suposa una reducció de més de 50 $ per cada barril de Brent i una disminució percentual del 46%

En definitiva, mentre el preu del petroli ha baixat el 46% en el que va d’any, el preu que paguen els agricultors i ramaders únicament ha descendit el 12%.

Els efectes sobre el sector agrari

La política de no translació de les baixades del preu del cru al preu final del gasoil perjudica greument la competitivitat de les explotacions agràries valencianes.

En conseqüència, amb les xifres exposades, el sector agrari valencià està pagant un 34% més per litre a les empreses distribuïdores i a l’Estat a través dels impostos. Per tant, actualment el cost del Gasoil B hauria d’estar al voltant dels 0,552 €/litre.

El consum de Gasoil B al País Valencià se situa en unes 222.000 tones a l’any, per la qual cosa si la baixada del preu del barril Brent es traslladara al preu del gasoil en el sortidor, els agricultors i ramaders tindrien una disminució dels seus costos de producció valorats en el seu conjunt de poc més de 63 milions d’euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa