Diari La Veu del País Valencià
EUPV vol que l’aigua per a consum de la Ribera provinga d’aigües superficials del Xúquer
RedactaVeu / Alzira

La síndica d’EUPV i coordinadora de la formació, Marga Sanz, i el diputat d’EUPV-Els Verds en el Congrés, Ricardo Sixto, es reuniren ahir amb els regidors dels grups municipals d’EUPV a la comarca de la Ribera, amb qui han estudiat les diverses iniciatives parlamentàries que duran a terme per portar el tema de l’aigua contaminada de la comarca tant a les Corts com al Congrés.

Sixto, per la seua banda reivindicarà en el Congrés el compliment del Pla de Conca del Xúquer, ʺi que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) obligue a què l’aigua per a consum provinga d’aigües superficials del riuʺ, ha anunciat el parlamentari.

Sanz ha anunciat que exigirà la creació d’una comissió mixta de les conselleries d’Agricultura i Sanitat i dels ajuntaments de les poblacions afectades per l’aigua contaminada, que estudie en profunditat el cas de l’aigua en la Ribera. Cal una actuació urgent sobre la presència i el control de pesticides en les aigües i sobre les conseqüències en la salut de les persones, que poden haver estat enverinades paulatinament. ʺVolem saber els controls que es realitzen d’aquests productesʺ.

Reunió a Alzira de Marga Sanz i Ricardo Sixto amb regidors d’EU de la Ribera

Els diputats d’Esquerra Unida han acusat la Generalitat de ʺsuprema negligència i irresponsabilitatʺ, a l’igual que els ajuntaments, la CHJ, i la concessionària Aigües de València. Cal que el problema de l’aigua de la Ribera ʺse solucione des de tots els àmbits. D’un costat, cal garantir que la potabilitzadora es pose en marxa al més prompte possible, i puga donar aigua a tots els pobles de la comarca. D’altre, que les administracions implicades garantisquen que tindrem aigua del Xúquer suficient i de superfície per a consum humàʺ, ha manifestat Sanz.

Sanz ha qualificat ʺd’incomprensibleʺ que en juny es detectara la contaminació de l’aigua de Carcaixent, en setembre a Llaurí, i ara a Alzira, després d’almenys un mes de consum sense que ho saberen els alzirenys. Per què no es va prevenir, per què no s’actuà? Estem davant d’uns fets gravíssims. ʺGeneralitat, ajuntament, la CHJ, i la concessionària Aigües de València, han posat a la població en risc i veurem les conseqüències que porta en la salut de les persones. Cal que s’estudien tambéʺ, ha reclamat Sanz.

Esquerra Unida ha exigit que es complisquen les analítiques i els controls exhaustius. ʺS’han de prendre mesures adequades, i la comissió mixta que reclamem ha d’actuar en aquest sentitʺ, ha afegit la diputada

D’altra banda, Ricardo Sixto, ha anunciat dues actuacions en el Congrés. D’un costat la reivindicació del Pla de Conca del Xúquer, ʺel qual encara està pendent i és vital per a guiar la política hídrica de cara el futurʺ; i d’altre, l’exigència a la CHJ ʺperquè obligue la Generalitat a què el consum d’aigua de boca vinga d’aigües superficials, i no com fins ara, d’aigües subterrànies, de les quals ja va advertir la confederació sobre la mala qualitatʺ, ha recordat.

Comparteix

Icona de pantalla completa