Diari La Veu del País Valencià
Benestar Social segueix incomplint els seus compromisos a un dia de Nadal
RedactaVeu / València

La Conselleria de Benestar Social, amb la seua política de retallades i impagaments, està creant, segons denuncia CCOO PV, una situació de “desemparament a centenars de treballadors i empreses que treballen en centres de menors tutelats, menors en acolliment familiar, centres de dones que han patit violència de gènere, entre altres centres que treballen per a persones en greu risc d’exclusió social.

Així, a dia de hui, la Conselleria segueix evitant els seus compromisos presos amb CCOO PV i amb la comissió d’entitats del sector i empreses, treballadors i menors- “que estan en una situació crítica” ja que, segons assegura l’esmentat sindicat, “hi ha dades contrastades que durant l’últim mes Conselleria ha fet diversos comunicats a les entitats en els quals deia que s’abonaria el deute que té amb aquest sector -mesos de juny, juliol, agost, setembre i octubre- donant esperances a treballadors, empreses i menors acollits i no obstant açò l’última notícia és que s’ha abonat la factura d’un sol mes –octubre-.

I tot això, tot i que “hi ha entitats amb deutes amb Hisenda a causa dels impagaments de Conselleria, i que ni tan sols poden pagar les assegurances socials dels seus empleats, i treballadors que no poden cobrar des de fa cinc mesos i no poden fer front als seus pagaments personals perquè les seues empreses estan asfixiades”.

Aquesta situació, segons CCOO PV, ve provocada “a més de pels impagaments que periòdicament es produeixen, per les retallades que ha patit aquest sector tan desfavorit en els últims temps”.

En aquest sentit, les mateixes fonts sindicals expliquen que el darrer any, Conselleria va canviar la modalitat d’un sistema de concerts en tots els centres d’acolliment de menors i centres de dia a tres modalitats, i en el primer cas passa a ser un sistema de licitació, en el segon cas un sistema de subvenció i en el cas dels centres i serveis de reforma s’ha anat consolidant un model de subhasta que promou l’enfrontament empresarial i la “licitació a la baixa”.

Aquests canvis han comportat greus conseqüències per a treballadors i usuaris, encara que “cap dels casos és desitjat per sindicats i treballadors per a la gestió de serveis públics i que no obstant açò l’Administració va imposar per a les persones més vulnerables”.

“Si a açò unim la retallada pressupostària d’uns 8 milions d’Euros en l’exercici 2013 i incrementat en 3 milions d’euros més per a l’exercici 2014 tenim la fórmula perquè aquesta situació s’estiga donant”, explica CCOO PV.

Una situació “molt greu”

La situació és “molt greu” i, segons les mateixes fonts, “en la gran majoria de casos l’estan patint les treballadores i treballadors del sector i les seues famílies, professionals que diàriament i sense cobrar van als seus llocs de treball a atendre xiquets i xiquetes tutelats per l’Administració, treballadors que en certa manera estan veient reflectits els seus propis fills i filles en els xiquets als quals estan cuidant, ja que també estan patint un desemparament per part de Conselleria en eludir les seues obligacions”.

Les treballadores i treballadors d’aquests centres denuncien aquesta situació mentre veuen com el “tancament de places”, els “impagaments” per part de l’Administració i el “tancament de diverses entitats durant els últims anys” puga potser ser la “tònica habitual” si no canvia la situació en un sector “que es veu tan desfavorit i on els treballadors segueixen intentant mantenir la il•lusió dia a dia per a atendre els menors tutelats per la Conselleria”.

Ni per a joguets ni per a aliments

Finalment, el sindicat recorda que malgrat que s’acosten festes molt assenyalades i especials, “alguns centres es veuen en el problema de no disposar de mitjans per a la compra de joguets, ni de productes i aliments característics d’aquestes dates, “i s’han de resignar a dependre de la caritat de la ciutadania amb les seues aportacions desinteressades”.

Per tot açò, des de CCOO exigeixen al Govern Valencià el “pagament imminent a tots els treballadors” ja que aquesta situació és “injustificable i insostenible”.

Comparteix

Icona de pantalla completa