Diari La Veu del País Valencià
ʺReciclar és integrarʺ, l’oli usat paga una vivenda de discapacitats
EFE / Ibi

Els vora 800 quilograms d’olis domèstics vegetals que des de juny de 2012 s’arrepleguen mensualment gràcies a la col·laboració ciutadana, possibiliten que l’Associació Dedicada a l’Autonomia de Persones amb Necessitats Especials (ADAPNE) mantinga oberta la vivenda social. Fins a hui s’han rebut poques ajudes, a banda dels 900 euros de la Diputació d’Alcant per a comprar material i l’autorització de la Conselleria de Benestar Social i de l’Ajuntament per a realitzar l’activitat. En canvi, es valora especialment l’empresa de reciclatges ʹACTECO Productes i Serveis SLʹ per avançar els diners i afrontar el cost de la dotzena de contenidors per a la recollida, valorats en 7.000 euros.

“L’oli és la nostra única font d’ingressos al costat de la col·laboració desinteressada de voluntaris i l’ajuda d’ACTECO“, ha relatat el coordinador de ADAPNE, Enrique Martínez, que ha indicat que per cada tona d’oli es reben uns 500 euros. Aquests diners serveixen per a pagar el rebut del lloguer i les despeses corrents com la llum, el gas, l’aigua, així com algun equipament.

D’oliva, de gira-sol o d’altres (la majoria de fritades o conserves), els olis sobrants de la cuina han de ser col·locats en botelles tancades de plàstic en els contenidors disseminats per tot Ibi, i ACTECO s’encarrega de l’apilament i posterior gestió per a la seua conversió en biodièsel en una planta de la propera Elda. A més, de la participació ciutadana, a la iniciativa s’han sumat una dotzena de bars i restaurants tant d’Ibi com de les veïnes Tibi i Onil, i també els menjadors de sis col·legis propers, als quals s’espera que se sumen dos més en breu.

A canvi d’aquesta col·laboració altruista, el col·lectiu incorpora els seus noms en els adhesius adossats als contenidors per a donar-los publicitat i, fins i tot, es plantegen atorgar-los unes plaques de ʹbar o establiment solidariʹ, com a reconeixement. Martínez ha explicat que tota aquesta ajuda permet disposar de la vivenda, situada en un edifici antic del carrer Castalla i d’uns 130 metres quadrats amb quatre habitacions i capacitat per a vuit places.

El repte és ampliar la recollida d’olis als municipis de la resta de la comarca alacantina de l’Alcoià, com Castalla, Tibi, Onil, Alcoi i Banyeres de Mariola, i a partir del que es recopile passar a atendre a més famílies de més pobles. Martínez ha destacat el doble valor d’aquest projecte ja que, a més del caràcter social, es reemplaça l’abocament d’olis per la reutilització en biodièsel, un combustible que emet un 80% menys de diòxid de carboni.

Comparteix

Icona de pantalla completa