Diari La Veu del País Valencià
La confusió de la marca CE en les etiquetes
RedactaVeu / València

El marcat CE porta al voltant de 20 anys amb nosaltres. Ens envolta en la nostra vida quotidiana, està present en la majoria dels productes que utilitzem diàriament: telèfons mòbils, electrodomèstics, joguets, ulleres de sol, etc. De fet els consumidors ens hem acostumat a veure aquestes sigles en les etiquetes al costat dels components del producte i altres detalls de fabricació. Si apareix CE estem tranquils: compleix les normes i exigències europees de qualitat.

Però açò no sempre és així. En els últims anys al marcat CE, que identifica els productes que han passat les avaluacions europees de seguretat i salut, li ha eixit un competidor fraudulent, el denominat Xina Export (de “China Export”), que utilitza les mateixes sigles.

A primera vista els símbols són idèntics: la mateixa tipografia i igual grandària i color. Solament tenen una petita diferència, pràcticament inapreciable: la separació de les lletres. En el cas de l’etiquetatge asiàtic la C i la I estan una mica més unides que en l’etiquetatge europeu.

El marcat CE significa ‘Conformité Européenne’, és a dir, conformitat europea. És obligatori per a molts productes i el fabricant és el responsable de la seua col•locació abans de la posada en el mercat del producte. Quan un fabricant col•loca aquesta marca declara que “el producte ha sigut avaluat abans de posar-se a la venda i que compleix els requisits de seguretat, salut i protecció del medi ambient de la UE”.

El fabricant ha d’etiquetar els productes amb el marcat CE i, al seu torn, els distribuïdors han de verificar la presència de l’etiquetatge, així com de la documentació justificativa necessària.

El truc de Xina Export

Però en els últims anys ha sorgit un ús indegut o fraudulent. Són els productes que també porten el símbol CE, però com a abreviatura de Xina Export, que no compromet el fabricador a complir cap norma, solament informa que el producte procedeix del país asiàtic.

Quins productes han de portar CE?

No tots els articles estan obligats a portar aquesta marca. Sí han de mostrar-ho:

•Tots els aparells electrodomèstics, elèctrics, maquinària i bricolatge, productes informàtics, etc. És a dir, productes industrials (encara que no tots) i elèctrics en general.

•Els productes infantils, joguets, plastilina, pintures de dits, etc.

•Equips de protecció individual (ulleres de sol, vestits de neoprè, jupetins salvavides, guants professionals, cascos, etc).

•Els productes làser a causa de la compatibilitat electromagnètica.

No estan obligats a portar-ho:

•Adaptadors elèctrics (endolls i clavilles…), que al no aplicar-los la Directiva sobre baixa tensió, no tenen obligació de portar-ho.

•Vehicles i accessoris, estan sotmesos a procediments d’homologació i no necessiten el marcat CE.

•Productes que no tenen risc per a la seguretat, com tèxtils, mobles, etc.

Si es detecta que un producte hauria de portar el marcat CE i no ho porta i, a més, es tracta d’un article que no és segur i podria presentar un risc per a la salut, els organismes de Consum ho notifiquen a la Xarxa d’Alerta de productes perillosos, i es procedeix a la seua retirada o una altra actuació que es considere oportuna.

Comparteix

Icona de pantalla completa