Diari La Veu del País Valencià
Pujada al cap de Sant Antoni per exigir el retorn dels terrenys de l’exministre franquista

RedactaVeu / Xàbia

Esquerra Republicana Xàbia ha organitzat aquest diumenge un acte reivindicatiu al Parc Natural del Montgó per reclamar l’espai públic del Cap de Sant Antoni “després que l’incendi i el tancat de la finca del ministre franquista Mariano Navarro Rubio, posen sobre la taula de nou la pressió urbanística sobre la nostra terra, ara en concret sobre el Montgó”, segons ha denunciat el secretari d’organització municipal, Jaume Ivorra.

Els participants, que han eixit a les 10.30 hores des del port de Xàbia, han exigit que eixos terrenys, venuts en el seu dia per Franco al ministre per tan sols 124 euros “tornen a ser de titularitat pública i que es respecte l’entorn natural del parc sense especulacions”. A més, han mostrat la seua indignació pel desastre mediambiental “fruit entre d’altres coses per les retallades en polítiques de prevenció i extinció d’incendis, una reducció del 75% respecte al 2008 passant de 142M d’€ a 19M”.

Ja des de la mateixa finca, Ivorra declarava que “cal plantar cara pel retorn dels terrenys aconseguits pel ministre franquista gràcies a la corrupció sistèmica del règim, així com demanar explicació a la restricció als ciutadans del dret de gaudir de l’espai natural del Montgó”. A més, ha afegit que “massa vegades hem vist que darrere un incendi forestal hi ha una estratègia especulativa, davant la qual Esquerra Republicana vetllarà pel respecte al medi ambient i als interessos dels ciutadans de Xàbia”.

Part dels participants en la pujada reivindicativa celebrada aquest diumenge. Foto: ERPV

En aquesta línia, cal recordar que els republicans han denunciat al Congrés dels diputats, per via del diputat Joan Tardà, la concessió privada de la Punta de l’Arenal a la mateixa família exigint-ne el seu retorn al patrimoni de tots els xabiencs i xabienques.

Franco saludant Mariano Navarro.

La finca situada en la Punta de l’Arenal, al terme municipal de Xàbia, fou sospitosa i il•legítimament venuda a l’any 1959 per l’equivalent a 124 euros a una família directament relacionada amb el règim del dictador. En ella, l’exministre Mariano Navarro es va construir una luxosa residència. Posteriorment, una empresa vinculada a la família de Navarro ha gaudit durant anys de la concessió de la parcel•la.

Fotografia dels anys 60 de la polèmica finca.

La venda de terrenys situats al litoral a influents càrrecs de la dictadura franquista responia a privilegis que es van mantenir fins l’any 2007 en què quasi totes les parcel•les tornaren a titularitat pública a excepció d’aquesta situada a la costa de Xàbia i dins del Parc Natural del Montgó, que té una extensió de 7.000 metres quadrats.

Imatge recent de la luxosa residència construida per l’exministre franquista.

També aquesta mateixa setmana, el diputat d’EUPV en les Corts Valencianes, Lluís Torró, va anunciar la presentació d’una bateria de preguntes adreçades a la Conselleria d’Infraestructures perquè explique si el tancament de la finca de la família de l’exministre de Franco Mariano Rubio al Parc Natural del Montgó limita en qualsevol aspecte la gestió de l’espai natural i, especialment, les tasques de recuperació arran del devastador incendi registrat aquest passat estiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa