Diari La Veu del País Valencià
Podemos es confirma com a tercera força però frena el seu ascens
Gonzalo Cortizo / eldiario.es

El sondeig de desembre atorga a la formació de Pablo Iglesias una expectativa de vot del 21,7%, enfront el 24,1% del PSOE i el 29,9% del Partit Popular. Esquerra Unida recupera mig punt en estimació de vot pel que fa a novembre i redueix el transvasament de votants que se li havien escapat cap a l’opció d’Iglesias, Monedero i Errejón.

Podemos no ha deixat de créixer, però en l’últim baròmetre de l’any tan sol ha pujat 0,1 punts respecte al mes anterior. L’aturada és evident si es compara amb la seua última dada intermensual; entre octubre i novembre el seu ascens en estimació de vot va ser de 4,5 punts.

Esquerra Unida remunta lleument les seues aspiracions de vot i passa del 4,4% que li adjudicava l’enquesta de novembre al 4,9% que li atorga l’últim sondeig. Segons Celeste-TEL, el partit de Cayo Lara i Alberto Garzón redueix la seua fugida de votants cap a Podemos. Al novembre, el 37,8% dels qui es declaraven com a votants d’IU asseguraven que votarien per Podemos. Al desembre aqueixa xifra es redueix fins el 27,7% del seu electorat.

El Partit Popular es desploma a nivells de febrer de 2013, quan el cas Bárcenas va enfonsar els de Rajoy en les enquestes. No obstant açò, el partit del Govern conserva el 57,5% dels seus votants de 2011 i, segons el sondeig, és la principal formació a rebre els vots que fa uns mesos estaven en l’abstenció i que ara es manifesten amb intenció d’apostar per alguna de les opcions.

El PSOE manté lleial al 63,2% del seu electorat de 2011, cedeix el 15,1% a Podemos i el 12,6% a l’abstenció. Segons les dades de Celeste-TEL, al desembre l’abstenció li costa al PP més de 2,4 milions de votants, mentre que al PSOE, 900.000.

Per segon mes consecutiu es produeix una reculada del bipartidisme, degut principalment a la segona caiguda mensual continuada del PSOE des de juliol i al fet que el PP porta diversos mesos de descens. Açò, unit a la moderació en la pujada d’expectativa de vot de Podemos, fa repuntar l’abstenció, que se situa en el 39,3%, 8,2 punts per sobre de la registrada en les eleccions generals de 2011.

FITXA TÈCNICA:

Univers: Ciutadans i ciutadanes amb dret a vot. Grandària de la mostra: 1.100 entrevistes. Treball de camp: Cinc primers dies laborables del mes. Metodologia: Telefònica. Nivell de confiança i error mostral: Per a un nivell de confiança del 95,45%(2sigmes), i per a P=Q, l’error és del 3,1% per al conjunt de la mostra de 1.100 entrevistes.

Aquesta informació ha sigut publicada en eldiario.es. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa