Diari La Veu del País Valencià
Els fabricants de joguets preveuen millorar la facturació vora un 5%
ACN/ RedactaVeu / València

“És un any que s’està comportant de manera plana, pràcticament igual que 2013, on es va deixar de caure i fins i tot es va arribar a créixer un 0,3%. Estem a l’expectativa que aquesta milloria macroeconòmica es trasllade al consum”, ha assenyalat José Antonio Pastor.

En relació al percentatge final de facturació al sector, Pastor afegeix que dependrà de la millora del consum local però que “tot el que siga passar de zero i no tornar a tenir resultats negatius seria una fantàstica noticia”.

Jocs de construcció, escenaris i figures d’acció

Els jocs de construcció i escenaris, així com les figures d’acció són categories que s’estan comportant molt bé en aquesta campanya de Nadal, segons que ha apuntat el president de l’AEFJ. José Antonio Pastor explica que són categories “reconegudes i clàssiques” i suposen “un bon refugi per al consumidor” atès que representen “qualitat i valor de joc, hores i divertiment”. Aquestes categories de joc estan impulsades per sèries de televisió, estrenes de cinema, personatges de moda, herois i superherois.

Amb tot, segons Pastor, el joguet tradicional continua tenint bones vendes i convivint amb nines que permeten descobrir nous escenaris a través de dispositius mòbils, mascotes interactives o jocs de taula per a pantalles.

Un 9% més d’exportacions

Les exportacions suposen un 40% de la facturació del sector del joguet. Segons dades de l’AEFJ, fins al setembre les xifres acumulades mostren un creixement total del 9,06% sobrepassant els 300 milions d’euros. El País Valencià continua liderant el rànquing amb un augment del 7,2%, el que situa les seues xifres al voltant dels 120 milions. Catalunya també augmenta el seu percentatge en un 6,66% sobrepassant els 80 milions.

El mercat europeu continua sent la destinació majoritària del joguet, i països com Itàlia i el Regne Unit augmenten les seues xifres en un 12,3 i 14,6% respectivament. Per la seua banda, el mercat rus, que ha experimentat gran auge durant aquests anys, experimenta una petita desacceleració del creixement exportador. No obstant això, Rússia es manté com el setè mercat de les vendes internacionals.

Pel que fa a les importacions segueixen en augment amb un creixement del 21,10%. Països com la Xina, Alemanya i França lideren el rànquing de països origen.

Un 70% del sector es concentra al País Valencià i Catalunya

Aquest sector concentra la seua producció principalment al País Valencià -un 42% de les empreses, un 42,35% dels treballadors i un 40,5% de la facturació- i Catalunya -un 28% d’empreses, un 30% dels treballadors i un 37,5% de la facturació-. L’AEFJ agrupa un total de 194 empreses, entre les quals es troben Famosa, Moltó, Falomir, Bizak, Lego, Borràs o les filials de Mattel, Hasbro o Playmobil, entre d’altres.

Més de 4.000 persones treballen de manera directa i unes 20.00 de manera indirecta, creant productes, no incloent en aquest col·lectiu empreses del subsector auxiliar del joguet (que bé participen en la fabricació de components o en la realització d’algunes fases del procés), una ocupació que, segons l’AEFJ, duplica aquesta xifra.

Comparteix

Icona de pantalla completa