Syriza proposa cancel·lar part del deute grec i nacionalitzar serveis bàsics

Creixement econòmic i fi de l'austeritat. Aquests són els dos pilars sobre els quals reposa el programa electoral de Syriza, la coalició de l'esquerra grega. En un estadi de Neo Fáliro replet, prop d'Atenes, el líder de Syriza, Alexis Tsipras, va arrancar aquest dissabte la campanya del partit amb la presentació del programa, que centra el seu pes en l'economia per a salvar un país, el deute públic del qual, arriba ja al 177% del PIB i els serveis públics del qual han quedat devastats per les retallades exigides per la Troica. La recepta de Syriza es basa en la cancel·lació d'una part del deute extern de Grècia, així com la nacionalització de serveis bàsics privatitzats com l'aigua i l'electricitat.
4 gener 2015 01:00h
La formació fixa en 1.300 milions d'euros la quantitat necessària per a cobrir les necessitats bàsiques de la població que es troba davall el llindar de la pobresa, 3 milions de grecs d'un total d'11 milions. Per a obtenir dita xifra, Syriza planteja centrar-se en la lluita contra l'evasió fiscal, que suposa el 25% del PIB cada any, així com impulsar una reforma que redistribuïsca els ingressos de l'Estat. El que més preocupa a les institucions europees és la seua intenció de demanar una quitació de part del deute, que, va expressar Tsipras, resulta “impossible de pagar”. Aquesta quitació podria arribar al 50% del total, segons l'equip d'experts que assessora el partit.

Entre les propostes de la coalició d'esquerres està també la de recuperar serveis bàsics que van ser privatitzats en el passat, tals com l'aigua, l'electricitat i el transport. També es preveu la possibilitat de nacionalitzar alguns bancs, on segons assenyala Syriza ha acabat el 75% dels préstecs de la Troica. La nacionalització d'algunes entitats bancàries permetria injectar diners a l'economia real per a impulsar el creixement, bàsic per a abonar la part del deute que quede una vegada reestructurada.

D'altra banda, Syriza planteja un programa de creació d'ocupació i una reforma de les administracions de l'Estat dirigida a “acabar amb el ‘clientelisme’ ”.
Favorita en les enquestes

En el discurs de Tsipras, davant un auditori entregat, no van faltar els esments als aires de canvi que han aparegut en altres països europeus, com l’Estat espanyol, i va citar “Podem i Esquerra Unida”. El líder de Syriza va instar els ciutadans a no deixar-se impressionar per “les dades demoscòpiques, ni les amenaces d'Europa, ni les provocacions”, i va criticar la “propaganda de la por” que propugna que, amb aquestes mesures, Grècia quedaria fora de l'euro i en fallida.

Dilluns passat es va obrir el camí a un avançament electoral després que, en l'última votació presidencial, Stavros Dimas quedara lluny d'aconseguir els 180 vots necessaris per a ser cap de l'Estat grec. Les eleccions se celebraran el pròxim 25 de gener. Les enquestes atorguen a Syriza un 28% dels sufragis, la qual cosa li atorgaria la victòria però l'abocaria a forjar aliances per a governar.

Notícia publicada en La Marea. Traducció La Veu del País Valencià.
Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next