Diari La Veu del País Valencià
La reducció de l’atur al desembre no canvia la tendència estacional de l’ocupació
RedactaVeu / València

L’atur registrat al País Valencià durant el mes de desembre va caure respecte al mes anterior en 10.939 persones, fins a les 511.164 persones aturades, la qual cosa representa una reducció del 2,10%. Per a CCOO PV, aquesta disminució no pot portar a afirmar que s’estiga creant ocupació neta, sinó que estem davant un mes marcat per l’estacionalitat de la campanya de Nadal. Aquesta circumstància es reflecteix en el tipus de contractació que es realitza de caràcter temporal, ja que el percentatge puja fins a quasi el 93% dels contractes que es realitzen, amb una forta dependència del sector serveis.

La desocupació disminueix en tots ells respecte a novembre. El sector serveis registra la major caiguda (8.339), seguit per les persones sense ocupació anterior (1.469), agricultura (530), indústria (478) i construcció (123). Per sexe, les dones registrades en les oficines del SEPE com a aturades es redueixen en 6.436, mentre que els homes ho fan en 4.503. La desocupació també es redueix en les tres províncies.

El nombre de filiacions a la Seguretat Social al País Valencià en el mes de desembre augmentà en 12.404, fins a les 1.641.253. No obstant açò, aquesta reducció en el nombre de persones registrades en el SEPE i aquest augment de la filiació ha suposat una ocupació més precària en termes de temporalitat. Solament el 7,3% dels contractes signats al País Valencià durant el mes de desembre van ser indefinits.

El sindicat no comparteix l’alegria amb la qual es tracta la situació de l’ocupació ni les afirmacions amb les quals es generen falses esperances de generar 100.000 noves ocupacions per a 2015, com va anunciar recentment el president Fabra. I encara menys sabent que no s’estan posant els mitjans ni els recursos necessaris perquè siga cert i que, en tot cas, crearia una ocupació efímera, temporal i precària, impulsada amb diners públics. La responsable d’Ocupació de CCOO PV, Ana María García, qualifica la situació de greu, per la qual cosa segueix reclamant solucions per a les persones i els mitjans necessaris per a la creació d’ocupació, “però no qualsevol ocupació, ha de ser una ocupació de qualitat i amb drets”.

García insisteix en la necessitat de recuperar el poder adquisitiu dels salaris, d’incrementar la protecció de desocupació i d’impulsar la contractació estable. “Creiem necessari el rellançament de la inversió pública productiva i el sector industrial, a més d’una reforma fiscal fonamentada en l’equitat. També renda mínima garantida i programes efectius contra la pobresa i l’exclusió social, així com el reforç de la negociació col·lectiva i un sistema que garantisca dels drets laborals”, assenyala la dirigent sindical.

CCOO PV recorda que la ciutadania valenciana està patint més precarietat laboral, més pobresa i més desigualtat, amb menys drets i protecció. S’han deteriorat les condicions laborals i segueix creixent la devaluació salarial. S’ha configurat un model econòmic que ha portat a aquesta situació. Es continua destruint ocupació i el poc que es crea és molt més precari. “Per aquest motiu, vam seguir lluitant contra l’atur i per la recuperació de drets socials, per una ocupació de qualitat i un model econòmic que estiga al servei de les persones”, conclou Ana María García.

Comparteix

Icona de pantalla completa