Prohibir el fracking en els programes electorals

La plataforma anti-fracking de Castelló demana a l'oposició incloure als programes electorals la prohibició d'aquesta tècnica per risc de sismes
7 gener 2015 01:00h
Membres de la plataforma anti-fracking de Castelló posen amb representants dels partits polítics de l'oposició a les Corts Valencianes amb la pancarta 'Fracking No'.
RedactaVeu / ACN / València

Els representants de la Plataforma Antifracking de Castelló (PAF) s'han reunit aquest dimecres amb els grups de l'oposició a les Corts Valencianes (PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida del País Valencià) per demanar que incloguen la prohibició de la fractura hidràulica als seus respectius programes electorals de les pròximes eleccions autonòmiques .

Els grups de l'oposició han manifestat el seu rebuig a aquesta tècnica d'extracció d'hidrocarburs, a causa dels riscos que pot comportar: contaminació d'aqüífers i la sismicitat induïda al nord de Castelló. La plataforma compara el risc de terratrèmols a la zona amb els que va provocar el projecte Castor.

Un total de 41 municipis de les comarques del nord de Castelló es veuen afectats pel projecte d'extracció d'hidrocarburs mitjançant la tècnica de la fractura hidràulica. Afecta les comarques dels Ports, Alt Maestrat i Baix Maestrat, principalment.

El març de 2013 el PP va rebutjar a les Corts Valencianes una proposició no de llei per declarar el País Valencià lliure de 'fracking'. L'oposició en bloc va votar a favor de no utilitzar la tècnica de la factura hidràulica en la investigació i extracció d'hidrocarburs pels riscos que suposa per al medi ambient.

El PSPV, contrari al fracking
 
Aquest dimecres, després d'una reunió amb la plataforma anti-fracking, la secretària general del PSPV-PSOE a les Corts Valencianes, Ana Besalduch, ha remarcat la posició contrària a la tècnica del fracking dels socialistes des que es van començar a demanar permisos per a la seua aplicació.

Besalduch ha assenyalat que el PSPV-PSOE inclourà al programa electoral un punt contrari a l'aplicació de la tècnica del fracking. Així, ha recordat que tots els informes indiquen que “aquesta tècnica és greument perjudicial per al medi ambient i per a la salut de les persones, de manera que els socialistes seguirem mantenint la nostra postura en contra del fracking”.
 
Compromís considera que és una tècnica 'excessivament agressiva'

El parlamentari de Compromís Josep Maria Pañella ha assegurat que la coalició té “acceptada la posició en contra del fracking. Ens oposem totalment perquè som molt crítics amb aquesta tècnica perquè els informes assenyalen que és excessivament agressiva amb el medi ambient i en els llocs en els quals s'ha emprat té efectes molt nocius”.
 

EUPV: 'És perillós per a les persones i al medi ambient'

Per la seua banda, el diputat d'EUPV Víctor Tormo ha reafirmat la postura de la seua formació en contra del fracking “altament perillós per a les persones i per al medi ambient. Ens podem trobar amb una nova agressió d'un Castor”.

Així, ha afegit que si tira endavant el projecte “veurem com els especuladors financers s’enduen els guanys econòmics i ens deixen el futur de les comarques de Castelló hipotecat, amb una destrossa mediambiental que tindrà repercussió en la salut de les persones i en l'economia local durant dècades”.

Tormo ha lamentat que la consellera d'Infraestructures valenciana, Isabel Bonig, “manté un silenci còmplice com si no fóra obligació seua defensar el patrimoni natural dels valencians i valencianes”.
 
next