Vila-real commemora aquest cap de setmana el 309 aniversari de la Crema de la ciutat

La marxa cívica s'iniciarà dissabte a les 18.30 hores des de la seu de l'Associació Socarrats
8 gener 2015 01:00h
RedactaVeu / Vila-real

Vila-real es prepara per a commemorar i recordar aquest dissabte el 309 aniversari de la Crema de la ciutat. Una marxa cívica, que des de fa 21 anys organitza l'associació cultural Socarrats i Acció Cultural del País Valencià que en els últims quatre anys ha comptat també amb la col·laboració de l'Ajuntament, per a commemorar els fets ocorreguts el 12 de gener de 1706 en el transcurs de la Guerra de Successió, quan les tropes de Felip de Borbó van assaltar, saquejar i incendiar la ciutat.

“La jornada rememora un capítol luctuós de la nostra història que considerem que és important recordar perquè aquests fets siguen coneguts pel conjunt de la població”, ha detallat el regidor de Tradicions, Pasqual Batalla, en la presentació dels actes juntament amb el president de Socarrats, Fermí Font i el delegat d’Acció Cultural, Toni Royo.

Royo ha assenyalat la importància d'aquesta commemoració “que reforça les senyes d'identitat enfront dels intents de l'actual govern autonòmic de fer creure a la ciutadania que la terra és plana, que dos més dos sumen cinc i que les nostres senyes són completament diferents a la realitat”.
 

Per la seua banda, Fermí Font, ha volgut agrair “el ple suport” rebut per l'actual govern per a poder portar a terme uns actes que cada vegada compten amb major participació i repercussió social. Més de 50 persones intervindran en aquesta nova convocatòria on, a més de la participació dels Miquelets del Regne de València també es comptarà, per primera vegada, amb el grup creat recentment de castellers de la Conlloga-Muixeranga de Castelló.

La marxa cívica s'iniciarà a les 18.30 hores des de la seu de l'Associació Socarrats, situada al carrer Sarthou 38, passarà pel Casal Jaume I, la plaça Escultor Ortells, avinguda de la Murà, els carrers Pere III i Major Sant Jaume, la plaça Major i els carrers Major Sant Domènec i Lluís Vives fins a arribar a la torre Motxa on tindran lloc els parlaments i l'ofrena en homenatge als vila-realencs que van morir en la coneguda com la Crema de Vila-real.

La commemoració dels fets del 12 de gener de 1706 és un dels actes principals de l'associació Socarrats encarregada també de lliurar, com tots els anys, el premi ‘Socarrat major’ que enguany recaurà en l'escriptor Joan Francesc Mira.
 
 
next