Diari La Veu del País Valencià
Escola Valenciana, Albert Jané i Cerveses Moritz, finalistes del II Premi Martí Gasull i Roig
RedactaVeu / Barcelona

Després d’un procés de deliberació els 7 membres del jurat del II Premi Martí Gasull i Roig han escollit els tres finalistes: Escola Valenciana; el que va ser director de la revista Cavall Fort Albert Jané; i l’empresa Cerveses Moritz.

El jurat ha escollit els finalistes entre els 150 candidats que van proposar més de 400 persones en un procés obert que va acabar el passat 3 de novembre. El Premi Martí Gasull i Roig té per objectiu fer que l’exemple de Martí Gasull servisca per inspirar, i també reconéixer, a totes aquelles persones i entitats que treballen a favor de la nostra llengua.

Escola Valenciana ha emés un comunicat en què assegura que, pel que fa a les altres dues candidatures, “és un plaer compartir aquesta fase de finalistes amb Albert Jané, gramàtic, traductor i dinamitzador de la literatura infantil i juvenil en català, així com redactor, corrector i director de la revista ‘Cavall Fort’; i Cerveses Moritz i el seu compromís amb la nostra llengua” ja que ”és la llengua d’ús corporatiu de l’empresa i això es tradueix, entre d’altres factors, en la publicitat i en l’etiquetatge dels seus productes.

El jurat considera que els tres finalistes compleixen amb l’objectiu de ser un exemple a seguir en la defensa del català perquè han promogut la llengua com a eina de cohesió social des d’una perspectiva transversal en l’àmbit socioeconòmic, en tots els àmbits educatius, a les administracions i en l’àmbit cultural.

Tothom pot participar en l’elecció de la candidatura guanyadora. Tan sols cal votar a aquest enllaç.

El jurat està format per l’escriptor i Creu de Sant Jordi 2014 Jaume Cabré, l’escriptor Carles Torner, el professor i polític eivissenc Bernat Joan i Marí, l’escriptora i editora valenciana Rosa Serrano, el director del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona Jordi Manent, el membre i fundador de la Plataforma per la Llengua Bernat Gasull i el president de l’ONG del català Óscar Escuder.

Escola Valenciana

Escola Valenciana, la Federació d’Associacions per la Llengua és una entitat cívica formada per 29 associacions comarcals. El principal objectiu de l’entitat és la normalització lingüística en tots els àmbits d’ús de la llengua, amb especial incidència en el sistema educatiu valencià. (Més informació ací).

Albert Jané

Albert Jané, gramàtic, traductor i dinamitzador de la literatura infantil i juvenil en català. Ha estat redactor, corrector i director de la revista Cavall Fort. La seua trajectòria ha estat reconeguda, entre d’altres, amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1990), el Premi Nacional de Periodisme Escrit (1997) i el Premi Pompeu Fabra a la projecció de la llengua catalana (2010). Actualment és soci d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Més info ací.

Cerveses Moritz

El compromís de Moritz amb la llengua catalana s’ha fet present des de la normalitat del seu ús. El català és la llengua d’ús corporativa i això es tradueix, entre d’altres, en la publicitat i en l’etiquetatge dels seus productes. D’aquesta manera, Moritz és exemple de bones pràctiques en la introducció de la llengua catalana a l’àmbit socioeconòmic. Fundada el 1856 per l’alsacià Louis Moritz Trautmann. Després d’un parèntesi de tres dècades, el 2004 una Moritz renovada tornaria a rellançar la marca. A Barcelona, el 2009 reobria el clàssic Bar Velódromo i el 2011 s’obrien de nou les portes de la Fàbrica Moritz de la ronda de Sant Antoni. Més info ací.

Elecció del guanyador

A partir d’ara s’obri un procés de participació ciutadà perquè qui ho vulga puga votar el guanyador. Ho podrà fer a través del web www.premimartigasull.cat. El procés de votació estarà obert fins el 31 de gener.

El guanyador es donarà a conéixer en la cerimònia de lliurament del II Premi Martí Gasull i Roig que es farà el proper 12 de febrer de 2015 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

En record de Martí Gasull i Roig

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d’abril de 1969 – Manāslu, Nepal, 23 de setembre de 2012) va morir al mont Manāslu a l’Himàlaia quan una allau va caure al campament base on descansava la seua expedició.

La família i la Plataforma van rebre centenars de mostres de suport i de condol. De fet, diverses entitats i institucions van premiar a títol pòstum la trajectòria d’en Martí en l’àmbit de l’activisme lingüístic. L’octubre de 2012 va rebre la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya a títol pòstum. També va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona. Per a més info sobre Martí Gasull i Roig podeu clicar ací.

Tota la informació es pot consultar al web www.premimartigasull.cat i també per xarxes socials amb l’etiqueta #premiMartíGasull.

Comparteix

Icona de pantalla completa