Diari La Veu del País Valencià
Els Encontres a Beniarbeig reviuran el vincle entre la literatura i la història

RedactaVeu / Beniarbeig

El passat dijous es presentà a l’Ajuntament de Beniarbeig la segona edició dels ‘Encontres a Beniarbeig: Jornades sobre literatura i història 2015’, “una iniciativa que retorna amb la intenció de consolidar una cita cultural per al municipi i, alhora, per al conjunt de la Marina Alta”.

Amb aquestes paraules, l’alcalde de Beniarbeig Vicente Cebolla incidí en l’esperit d’una proposta ja consolidada que l’any passat comptà amb una nombrosa assistència de veïns de la comarca i fins i tot de comarques veïnes.

Pel que fa al contingut d’aquesta segona edició, l’escriptor i catedràtic Tomàs Llopis resumí un programa de conferències on trobem, un any més, les personalitats més destacades dins d’aquest camp d’estudi.

Joan Francesc Mira i el Borja

De fet, el calendari l’obrirà el proper dijous 29 de gener el prestigiós professor Joan Francesc Mira amb la ponència ‘Entre València i Roma: els Borja, els clàssics i la literatura del Renaixement’.

La comunicació de febrer –dijous 26– la conduirà el docent Antoni Espí i estarà dedicada a ‘Estellés i els clàssics llatins’. Pel que fa a març, l’estudiós Antoni Ferrando parlarà el dijous 26 sobre els misteris que envolten l’autoria del Tirant Lo Blanc.

D’altra banda, l’historiador medievalista italià Stefano Cingolani serà l’encarregat d’abordar l’Edat Mitjana i els perfils de Bernat Metge i Joan Roís de Corella a la conferència del dijous 16 d’abril, mentre que Joan Santanach, coordinador de l’editorial Barcino i professor de Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona, tancarà el cicle el dijous 28 de maig amb una ponència sobre la figura de Ramon Llull.

Unes conferències que, tal com assenyalà Llopis, estan encapçalades sota el títol ‘Els nostres clàssics i el món’ amb la intenció de revifar l’essència dels nostres mites literaris per tal d’actualitzar la seua vigència i difondre l’empremta del seu llegat.

Una intenció que es veié acomplida amb l’èxit de públic de la passada edició, tal com destacà Jovi Lozano-Seser, tècnic de la Macma –Mancomunitat Cultural de la Marina Alta–, en reconéixer l’abast de la tasca realitzada per l’Ajuntament de Beniarbeig i l’equip organitzador de les jornades; un ressò que fa d’aquests encontres un referent per a la cultura comarcal.

No debades, el nou número de la revista literària l’Aiguadolç se centra en el contingut de les passades jornades, tal com explicà l’escriptor Carles Mulet a la roda de premsa i a la posterior presentació de la revista per la vesprada, on s’analitzà el contingut del dossier de tardor d’aquesta veterana publicació dirigida pel poeta i escriptor Juli Capilla, el qual repassà un sumari on hi ha des de les ponències escrites de les I Jornades –Tomàs Llopis, Simona Skrabec, Tomás Hernández, Silvestre Vilaplana i Josep Lozano– a articles que orbiten dins la mateixa temàtica a càrrec de Josep Bertomeu Moll i Jovi Lozano-Seser.

En l’apartat de ressenyes i comentaris destaquen els articles de Tomàs Llopis sobre les memòries de Joan Francesc Mira, el de Gabriel Garcia Frasquet sobre la darrera novel•la de Ferran Garcia-Oliver, la visió de Guillem Calaforra sobre el darrer volum de contes de Rafa Gomar, el text de Josep Alandete al voltant de l’últim treball d’Enric Iborra i la ressenya d’Els dubtes i els glaçons de Josep Lluís Roig a càrrec de Carles Mulet.

A més, dins l’apartat de creació trobem poemes de Salvador Ortells Miralles mentre que el volum el tanca la secció d’Antologia amb The bondwoman’s narrative, de Hannah Crafts, una joia narrativa que recull la veu d’una esclava dels EUA i alhora una peça inèdita en la nostra llengua que ha estat traduïda per Maite Insa. Cal dir que l’Aiguadolç està editat per l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta.

Comparteix

Icona de pantalla completa