Diari La Veu del País Valencià
Diverses empreses sancionades per cobrar a dones immigrants en oferir-los ocupació domèstica
RedactaVeu / València

La Inspecció de Treball, responent a les denúncies d’UGT-PV, ha sancionat diverses empreses que realitzaven il·legalment la funció d’agències de col·locació. Aquestes empreses, radicades al centre de la ciutat de València, cobraven diverses quantitats a dones immigrants per la seua intermediació en la cerca d’ocupació. Les empreses que es dediquen a la col·locació de treballadores i treballadors tenen absolutament prohibit per la normativa vigent cobrar quantitat alguna a les persones que acudeixen a la recerca d’ocupació

L’actuació de la UGT-PV en contra d’aquesta activitat il·legal, que atempta contra els drets de les persones treballadores, i en aquest cas concret contra les dones immigrants, es va iniciar el passat mes d’agost, quan el sindicat va interposar denúncia davant la Inspecció de Treball per l’actuació irregular d’aquestes empreses, dedicades a proporcionar ocupació a dones immigrants en el servei domèstic i cobrar-los per açò.

El sindicat va començar a tenir coneixement d’aquesta situació en els tallers formatius que la UGT-PV des de la Secretaria d’Immigració realitza sobre la nova normativa laboral i de seguretat social de les persones que treballen en el servei domèstic per a persones immigrants.

Les dones estrangeres van revelar que a determinades empreses de València, dedicades a proporcionar personal de servei domèstic en cases particulars, cobraven a les immigrants per deixar el currículum i incloure-les en una base de dades per a cercar-los una ocupació. Els preus per aquesta actuació oscil·len entre 10 i 15 euros.

Investigats i comprovats els fets per part del sindicat, es va constatar que a més es donava la circumstància agreujant que s’acceptava el currículum de dones immigrants en situació administrativa irregular i que, per tant, no poden ser contractades legalment per manca de permís de treball. Els prometien treball en domicilis particulars per a realitzar tasques domèstiques i cura de xiquets o de persones majors.

Després de la denúncia de la UGT-PV, la Inspecció de Treball de València va investigar i va confirmar els fets denunciats, i va procedir a sancionar les empreses per la comissió d’una falta molt greu. L’article 16 de l’Estatut dels Treballadors garanteix als treballadors i treballadores la gratuïtat de la prestació dels serveis de les agències de col·locació, que han d’estar inscrites al SERVEF.

Comparteix

Icona de pantalla completa