Diari La Veu del País Valencià
Compromís denuncia la manca de zeladors a l’Universitari de Castelló

RedactaVeu / Castelló de la Plana

La diputada de Compromís en les Corts, Mònica Oltra, ha sol•licitat al conseller de Sanitat que s’augmente la plantilla de zeladors de l’Hospital Universitari General de Castelló per tal d’evitar la paralització d’aquest i altres centres hospitalaris públics.

Segons apunta Oltra en la petició, els zeladors “són gent a qui els exigeixen i reben escassa formació per a desenvolupar el seu treball -en el cas que tots el reben-, i acaben fent en els centres sanitaris faenes pesades que ningú vol fer”.

En aquest sentit, apunta com a exemple els trasllats de pacients (des d’urgències a l’ingrés en planta, a la UCI, a quiròfan, endoscòpies, a radiografies, a proves diagnòstiques especials…), repartiment d’analítiques i mostres a laboratoris, bancs de sang, mobilització de pacients enllitats i tasques d’ajuda per a netejar-los o fer-los els llits”.

“Aquests persones treballadores són les que s’encarreguen de tot tipus de repartiments des del magatzem a tot l’hospital, i acaben fent pràcticament de tot, sense que en molts casos se’ls haja preparat per a les faenes més delicades i especifiques, com podrien ser per exemple el tracte directe amb pacients inquiets i/o agressius”, assegura Oltra en el escrit presentat davant la Mesa de les Corts.

‘El personal més escàs’

En el mateix escrit explica que “quan falten zeladors, es retarden els trasllats o la mobilitat de pacients dins de l’hospital, afectant al seu funcionament intern” i que “malgrat tindre tantes i tan variades funcions, són el personal més escàs en molts centres, com per exemple a l’Hospital Universitari General de Castelló (HUGCS), i en bona part dels hospitals públics”.

La parlamentària considera que, a hores d’ara, és “urgent i necessària l’ampliació del número de zeladors en l’HUGCS”, i en tots els hospitals de la xarxa pública i altres dependències sanitàries.

També creu urgent “que se’ls proporcione formació per a la mobilització de pacients i el correcte desenvolupament del seu treball, a més de ser necessària una major valoració i reconeixement de la seua tasca, ja que a pesar de ser el personal amb menys salari, sense ells, es paralitza l’activitat del centre”.

Per tot això, Oltra es pregunta quin és número de zeladors de què disposa en l’actualitat l’HUGCS, si creu el senyor conseller que és suficient, si ha fet cap suggeriment el director d’aquest centre per proposar una ampliació d’aquesta part de la plantilla i si pensa la Conselleria suggerir al director d’aquest centre augmentar el número de zeladors.

Comparteix

Icona de pantalla completa