Diari La Veu del País Valencià
Vila-real commemora la Crema de la ciutat
RedactaVeu / Vila-real

Vila-real va commemorar aquest dissabte el 309é Aniversari de la Crema de la ciutat.

Durant la marxa cívica que des de fa 21 anys organitza l’Associació Cultural Socarrats i Acció Cultural del País Valencià, i que en els últims quatre anys ha comptat també amb la col·laboració de l’Ajuntament, es commemoraren els fets ocorreguts el 12 de gener del 1706 en el transcurs de la Guerra de Successió, quan les tropes de Felip de Borbó van assaltar, saquejar i incendiar la ciutat. Més de mig centenar de persones participaren en la convocatòria d’enguany a la qual va assistir un nombrós públic.

Durant la marxa cívica que s’organitza en record d’aquests fets amb representació de l’equip de govern, els Miquelets del Regne de València van fer una reconstrucció històrica dels soldats de l’època i, per primera vegada, la Conlloga-Muixeranga de Castelló participà fent un castell.

La marxa cívica es va iniciar a les 18.30 hores des de la seu de l’Associació Socarrats, situada al carrer de Sarthou, per a posteriorment passar pel Casal Jaume I, plaça d’Escultor Ortells, avinguda de la Murà, carrers de Pere III i Major Sant Jaume, plaça Major i carrers Major Sant Doménec i Lluís Vives fins a arribar a la Torre Motxa, on tingueren llocs els parlaments i l’ofrena en homenatge als vila-realencs que van morir en la coneguda com la Crema de Vila-real.

Una commemoració que reforça les senyes d’identitat

“La jornada rememora un capítol luctuós de la nostra història, que considerem que és important recordar, perquè aquests fets siguen coneguts pel conjunt de la població”, va explicar el regidor de Tradicions, Pasqual Batalla, en la presentació dels actes, juntament amb el president de Socarrats, Fermín Font, i el delegat d’Acció Cultural, Toni Royo.

Aquesta commemoració, segons Royo, “reforça les senyes d’identitat davantels intents de l’actual govern autonòmic de fer creure a la ciutadania que la terra és plana, que dos més dos sumen cinc i que les nostres senyes són completament diferents a la realitat”.
Per la seua banda, el president de Socarrats, Fermín Font, va agrair “el ple suport” rebut per l’actual govern municipal per poder portar a terme uns actes “que cada vegada compten amb major participació i repercussió social”.

Cal recordar que la commemoració dels fets del 12 de gener de 1706 és un dels actes principals que organitza l’Associació Socarrats, encarregada també de lliurar anualment el Premi Socarrat Major, que enguany recaurà en l’escriptor Joan Francesc Mira.

Comparteix

Icona de pantalla completa