Diari La Veu del País Valencià
La PAH ocupa ‘de manera indefinida’ la sucursal de Cajamar a La Pobla
Leo Part / La Pobla de Vallbona

“No anem a moure’ns d’ací fins que no aconseguim solucions per Tomás’. Així de contundents s’han expressat en declaracions a La Veu membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) del Camp de Túria que des de les 10 hores d’aquest dimecres han ocupat la sucursal de l’entitat financera Cajamar de La Pobla de Vallbona.

Una trentena d’integrants d’aquesta plataforma es troben concentrats a l’interior i a les portes de l’oficina situada al carrer Poeta Llorente, on estan presents també agents de la policia local i de la Guàrdia Civil. Els membres de la PAH de Camp de Túria estan a hores d’ara a l’espera de l’arribada del director de recuperacions de Cajamar, que ha eixit des de València per celebrar una reunió urgent amb els concentrats.

Segons fonts de la PAH, el cas de Tomás, Carlota i els seus tres fills, és “especialment sagnant”, ja que “la dació en pagament cobriria el 100% del deute, i no obstant açò Cajamar prefereix desnonar-los i deixar-los arrossegant un deute de més de 50.000€ per les costes judicials”.

En un comunicat remés als mitjans de comunicació, la PAH denuncia que Tomás i la seua família estan en aquests moments a punt de ser desnonats perquè Cajamar li reclama el seu habitatge que serà subhastat aquest divendres 16 de gener per no poder fer front al pagament de les quotes.

La filla de 9 anys, en tractament d’ansietat

Aquest habitatge és l’habitual on resideix Tomás amb la seua dona, la seua filla de 9 anys, el seu fill de 24 anys –estudiant- i, ocasionalment, la seua filla de 27 -en atur- amb la seua filla de 6 anys. En l’actualitat no tenen cap ingrés. Donada aquesta situació tan crítica en la qual es troba, la seua dona i la seua filla de 9 anys estan en tractament per severs trastorns d’ansietat.

“No trobem just que una criatura de 9 anys haja de patir açò, sense que el seu pare no puga fer res i sentir-se impotent. S’està consumint per dins i no millorarà fins que no acabe aquest calvari per aquesta família. Un calvari que tindria fi amb la dació en Pagament i l’extinció total del deute”, assegura la PAH de Camp de Túria.

Cajamar: Una entitat financera ‘sense consciència’

Segons aquesta plataforma, “Cajamar és una entitat sense consciència on els és igual xiquets o dones amb idea de suïcidi. Una entitat que tortura els clients dient ‘tranquils però et llevem la teua casa’ provocant tot tipus de trastorns psiquiàtrics. Una entitat que oblida que som nosaltres única i exclusivament els qui hem pagat els seus malbarataments i que oblida que som nosaltres els qui hem posat 792 milions d’euros per el seu ‘rescat’, el que ha suposat llevar-nos sanitat, educació, serveis socials, beques de xiquets en menjadors o les beques d’estudiants universitaris”.

PAH Camp de Morvedre exigeix Cajamar la dació en pagament per Tomás i anuncia que “no permetrem que la seua xiqueta continue en psiquiatria infantil” ja que, segons apunta en un cartell de protesta, “ni tot l’or del món podria compensar rentar les consciències dels qui ho han provocat” i que “no ens n’anirem sense una solució per Tomás i la seua família”.

Antecedents

L’any 2006 Tomás va comprar un habitatge per formar una llar amb la seua família. Segons la PAH, Ruralcaixa li va concedir la hipoteca “sense demanar-li ni tan sols l’última nòmina ni avals”.

Les mateixes fonts recorden que Tomás ve d’una empresa familiar que Ruralcaixa, actual Cajamar, va abocar a la fallida. “Durant el 2010 aquesta entitat els va retirar la pòlissa de crèdit i altres finançaments, deixant-los descapitalitzats i conduint-los en un moment molt delicat de la crisi inevitablement a la ruïna ja que van ser obligats a signar un ICO amb un interés alt amb la mateixa entitat en què encara estan pagant els seus pares 712 euros de la seua pensió”. Ja al 2012, la situació era totalment precària, i al febrer de 2013 es va tancar l’empresa quan ja no es va poder fer front a tots els deutes amb els proveïdors.

L’interventor d’aquella entitat els va dir a una parella d’ancians “que havien lluitat tota la seua vida”, que aquell últim any només havien treballat per Ruralcaixa. Als dos mesos aproximadament estant ja Tomás a l’atur, se li va tancar el compte del crèdit hipotecari, assabentant-se d’açò el setembre de 2014 ja que mai va rebre notificació alguna. I al novembre de 2014 va arribar la data de la subhasta proveïda per al 16 de Gener de 2015.

Comparteix

Icona de pantalla completa