Diari La Veu del País Valencià
L’Estat adquireix un Sorolla per 135.000 euros per evitar la fugida de l’obra

ACN / Madrid

El govern espanyol va decidir comprar-la quan va assabentar-se que el seu propietari havia tramitat una sol·licitud d’exportació a la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació, organisme que depén del ministeri. El llenç, que s’exposarà al Museu Sorolla de Madrid, representa el cunyat i amic del pintor a qui, a més, dedica el dibuix. A ‘Retrat de Don Juan Antonio Garcia del Castillo’, l’artista fa servir les darreres tendències del gènere a finals del segle XIX, amb molta cura de les tonalitats.

El director general de Belles Arts i Béns Culturals ha explicat que la valoració inicial de la peça era força més alta del que ha acabat pagant el departament dirigit per José Ignacio Wert. “Finalment s’ha arribat a una quantitat que el ministeri s’ha pogut permetre”, ha assenyalat Recio, que ha destacat que el preu final ha estat “molt ben negociat”. L’Acte de presentació s’ha portat a terme aquest dijous al Museu Sorolla de Madrid a càrrec del director general de Belles Arts i Béns Culturals i de la directora de l’espai dedicat al pintor, Consuelo Luca de Tena.

L’organisme encarregat de denegar l’exportació de l’obra va ser la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de la direcció general de Belles Arts i Béns Culturals del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. La tasca d’aquesta entitat passa per valorar la vinculació de determinades obres amb el patrimoni històric de l’Estat com estableix la legislació espanyola. “La Junta va entendre que no podia ser mai exportat”, ha subratllat Miguel Ángel Recio.

La directora del Museu Sorolla de Madrid, Consuelo Luca de Tena, ha explicat que Retrat de Don Juan Antonio García del Castillo enriqueix la important col·lecció de retrats familiars que conserva l’espai. Luca de Tena considera que el quadre adquirit pel ministeri representa la plenitud artística del pintor valencià: “No és el Sorolla de les platges i els nens però estilísticament és un Sorolla cent per cent”, ha subratllat.

El llenç representa el cunyat i amic del pintor a qui, a més, dedica el dibuix: “A mi querido amigo Tono”. Joaquín Sorolla i Juan Antonio García del Castillo van rebre la seua formació artística a l’Escola de Belles Arts de València. Al retrat, el jove germà de la dona del pintor apareix amb el vestit d’etiqueta del seu casament. Sorolla fa servir les darreres tendències del gènere de finals del segle XIX i té molta cura amb les tonalitats.

A banda d’aquesta peça, el museu ha presentat cinc quadres més de Sorolla que han estat dipositats recentment en aquesta institució per diversos col·leccionistes particulars i que estaran exposats temporalment. Es tracta de El bote blanco (Xàtiva 1905), Sombra del Puente de Alcántara (Toledo 1906), Playa de Valencia (1908) es podran veure fins el mes de gener de 2016 i Después del Baño (1892) i Elena en la Playa (1909) estaran exposades durant cinc anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa