Diari La Veu del País Valencià
Tres víctimes cèlebres de la fi de la renda antiga a València

www.eldiario.es

No hi ha xifres oficials, però segons algunes organitzacions de treballadors autònoms, ATA i UPTA, entre 9.000 i 20.000 comerços valencians estan amenaçats per la liberalització de preus. Ara, pagaven lloguers lluny del que el propietari podia obtenir pel seu local. En molts casos s’han renegociat els preus, en altres, els locals han baixat la persiana. Aquestes són algunes -tres, concretament- de les víctimes de la nova situació.

Líbano, l’estrany bar del carrer Colón

Al carrer Colón, l’avinguda més comercial de València, cridava l’atenció el Bar Líbano, un establiment tradicional amb 55 anys d’història que resistia envoltat de tendes de cadenes de roba, grans magatzems o altres ofertes de marques de, quasi sempre, reconeixement internacional. El local ha sigut comprat per dos dels amos de Porcelanosa, el gegant de la ceràmica. El gerent del local, després de negociar sense èxit un lloguer que fera viable el negoci, va posar fi a dècades de vida amb una escarida nota. ‘Senyors clients, després de 55 anys tanquem dissabte que ve 10 de gener. Els agraïm la seua fidelitat i l’afecte amb el qual ens han tractat sempre. Gràcies per la seua comprensió’.

El Siglo, la fi d’una orxateria centenària

El 31 de desembre, amb puntualitat prussiana, tancava un testimoni mut de la vida de València: l’orxateria El Siglo. Estava situada al costat de l’Església de Santa Catalina, molt prop de la plaça de la Reina, un dels emplaçaments més cars de la ciutat. La jubilació dels propietaris, la venda de la finca i l’actualització dels lloguers van acabar amb aquest establiment fundat l’any 1836 i freqüentat tant pels veïns de la ciutat com per turistes.

Farinetti, es muda amb més de 100 anys

Luis Farinetti va fundar l’any 1897 una empresa de relleus i gravats que, fins ara, estava a un altre carrer emblemàtic, La Pau, molt a prop del Siglo i també del Líbano, al centre de la ciutat. Si escau, la dificultat de fer viable el negoci amb un lloguer molt més car que l’anterior, van forçar la mudança. Qui vulga planxes artístiques, punxons, segells en sec o plaques retolades haurà de visitar el seu nou establiment. Almenys, està molt prop de l’anterior.

Aquesta informació ha sigut publicada en www.eldiario.es. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa