Diari La Veu del País Valencià
Morella viu les festes de Sant Antoni
RedactaVeu / Morella

La festa gran de l’hivern viu hui la primera de les intenses jornades d’activitats populars i ho fa recuperant la figura dels majorals. Els organitzadors de les festes seran els joves que representen la sembrà i el mondongo a la jornada de dissabte. Aquest fet fa que es preveja un increment de la participació i de visitants en aquesta edició.

Els majorals han treballat hui durant tot el dia per preparar la barraca que cremarà aquesta nit, així com els últims detalls de la festa.

A les 20 hores començaran les activitats, amb la Retreta i la posterior pujada al Convent de Sant Francesc. Aquesta és una de les novetats d’aquesta edició, ja que el primer acte de la representació de la vida del Sant es realitzarà a l’interior d’aquest monument, sent la primera vegada que es fa ací. A continuació, tindrà lloc la santantonà fins a la plaça de la Basílica Arxiprestal, on es realitzarà la segona part de l’obra.

En ella s’escenifica la lluita entre el bé i el mal, on el primer s’acaba imposant al segon. En acabar, es cremarà la barraca i tindrà lloc la santantonà, on els diables de la maça llancen espurnes, davant la mirada de centenars d’espectadors. Quan concloga aquest espectacle que té al foc purificador com a protagonista, es farà un sopar popular amb les brases. Aquest any, el capellà José Ángel Pitarch ha donat part del porc que li va tocar en el sorteig del dia de Reis que van realitzar els majorals. A més, a la mitjanit començarà l’Estudiantina i, durant la matinada, tindran lloc els Albaes.

En la jornada de dissabte, es realitzen els actes més solemnes al matí, amb la diana, processó i retaule. A més, en aquesta edició tornaran les Grupes i la benedicció d’animals al migdia. A la vesprada, arribarà la representació del contrabando, la sembrà, l’”agostera” i el mondongo, amb la companyia de la Rondalla i els gaiters.

Aquest és un altre dels moments únics que caracteritzen el Sant Antoni de Morella. Es tracta d’una desfilada en què s’escenifiquen distintes labors i èpoques del calendari agrícola i enguany es pretén que siga especial, ja que és el moment en què participen els organitzadors d’aquest Sant Antoni.

Per aquest motiu, s’escenificarà tot el procés de la sembra, intentant que la desfilada sigui més lluït. En ell, també, té lloc la representació de l’enfrontament entre els carabinieros i els contrabandistes. Una altra lluita en què el bé torna a véncer al mal. És un acte totalment improvisat, que conclou amb la captura dels contrabandistes en el carrer Blasco d’Alagó. Sant Antoni conclourà amb la missa als difunts del diumenge.

Comparteix

Icona de pantalla completa