Diari La Veu del País Valencià
Compromís reclama dignificar la memòria del president republicà Samper
RedactaVeu / València.

El Grup Municipal Compromís reclama a l’Ajuntament que dignifique la figura del que fóra alcalde de València i president de la II República, Ricardo Samper. Actualment, la ciutat compta amb un carrer dedicat al polític en el barri de Marxalenes, al districte de la Saïdia. Però el rètol només indica que la via està dedicada simplement al “Diputat Ricardo Samper”, sense fer cap referència a les nombroses fites polítiques que va assolir aquest valencià. A través d’una moció, la regidora Pilar Soriano demana que la via passe a denominar-se “President Ricardo Samper”.

Ricardo Samper (València, 1881 – Leysin, Suïssa, 1938) va ser un advocat amb una llarga trajectòria política fins a la seua mort a l’exili als 57 anys, afectat per una tuberculosi. La seua vida política començà per ser regidor de l’Ajuntament de València (1911) fins a convertir-se en alcalde de la ciutat, entre els anys 1920 i 1923. Més tard, Samper es convertiria, efectivament, en diputat del Partit Radical Republicà a les Corts Generals, amb l’adveniment del govern democràtic, el 1931. Dos anys després va ser nomenat ministre de Treball, Indústria i Estat, càrrec que va ocupar fins a convertir-se en president del Govern en la II República entre l’abril i l’octubre de 1934, després de la dimissió d’Alejandro Lerroux.

Tal i com afirma la regidora de Compromís, Pilar Soriano, “la trajectòria de Ricardo Samper és suficientment important com perquè la retolació del carrer recorde el càrrec màxim que va ostentar. Es tracta d’un personatge històric de la nostra ciutat, que va patir l’exili amb l’esclat de la guerra civil, i que mereix el màxim reconeixement dels valencians. Esperem que el consistori tinga a bé dignificar la retolació del carrer que actualment porta el seu nom”.

Comparteix

Icona de pantalla completa