Èxit de les festes de Sant Antoni a Morella

L’Ajuntament agraix als majorals la gran participació ciutadana aconseguida durant la present edició
19 gener 2015 01:00h
RedactaVeu / Comarques del Nord / Morella

Èxit absolut. Així es pot considerar el resultat de les Festes de Sant Antoni celebrades enguany a la localitat de Morella, després que la localitat haja respirat un “gran ambient” durant tot el cap de setmana i que tots els actes hagen tingut una “grandíssima participació”, congregant centenars de persones, segons fonts municipals.

Per aquesta raó, el regidor de festes de l’Ajuntament de Morella, Amadeu Bordàs, ha volgut agrair als majorals “el treball que han realitzat per a organitzar la present edició”, en què els organitzadors han estat el grup de joves que representa la sembrà i el mondongo en la jornada de dissabte.

“La feina i l’esforç dels majorals d’enguany ha servit per fer un gran Sant Antoni, que ha estat un gran èxit de participació”, ha indicat el regidor, qui ha agraït aquest treball “desinteressat” dels majorals.
 

Bordàs ha animat els diferents col•lectius de la ciutat perquè siguen majorals en les properes edicions, “ja que és una experiència inoblidable i fa molt més bonica la festa”. Cal recordar que en les últimes dues edicions s’havia perdut aquesta figura i, quan això passa, organitzen els actes la Confraria dels Llauradors i l’Ajuntament de Morella.
 

La missa en record als confrares difunts ha posat el punt i final a aquesta celebració del Sant Antoni. Una edició en què s’ha elaborat un ampli programa d’activitats, recuperant alguns actes i realitzant certs canvis que han sigut un èxit.
 

Així, en la jornada de divendres, es va realitzar el primer acte de la vida del Sant en el Convent de Sant Francesc, sent la primera vegada que es feia en aquest monument. Tot seguit, la santantonà, amb els Diables de la Maça i la Cucafera, va conduir els assistents fins la Basílica Arxiprestal, per veure la segona part de la representació. Una volta finalitzada l’escenificació, es va cremar la barraca i es va celebrar un sopar popular amb les brases.

En la jornada d’ahir, van tenir lloc els actes més solemnes, amb la processó, la missa, el retaule, les Grupes i la benedicció dels animals. A la vesprada, van arribar els actes lúdics, amb la peculiar representació del contrabando, l'“agostera”, el mondongo i la sembrà. Una escenificació improvisada que delecta els nombrosos espectadors que es donen cita per els diferents carrers del recorregut.
 

Aquest any també va ser més completa, perquè hi participaren els majorals d’aquest edició i van incloure la representació de tot el procés de la sembra. I, a la nit, els participants en aquesta desfilada es van reunir per sopar a l’Espai Firal. D’aquesta manera, Morella va acomiadar els actes populars d’aquestes tradicionals festes, les més participatives de quantes s’havien organitzat a la capital dels Ports.
 

next