Diari La Veu del País Valencià
Els viticultors podrien perdre 1.600 euros per hectàrea
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià denuncia que en el programa de suport 2014-2018 del sector vitivinícola desapareixen les ajudes a l’arrencada i les compensacions per pèrdua d’ingressos en els plans de reestructuració i millora de la vinya. Açò suposarà una perduda per als agricultors que s’acullen al pla d’uns 1.600 € per hectàrea. A més a més, consideren “incomprensible” l’absència d’ajudes per a la promoció dels productes valencians a la UE: “Altres països competidors poden promocionar-se en els nostres mercats i nosaltres no ho podem fer”, denuncien.

El Ministeri d’Agricultura va publicar recentment el Reial decret 1079/2014, de 19 de desembre, per a l’aplicació de les mesures del programa de suport 2014-2018 al sector vitivinícola. Aquest programa introdueix per al període 2014-2018, entre altres qüestions, una sèrie de modificacions en algunes mesures relacionades amb la promoció i amb la reestructuració i reconversió de vinyers.

També arreplega, a més, altres aspectes com l’eliminació de la destil•lació d’alcohol per a ús de boca i la destil•lació de boca, la possibilitat de finançar la replantació de vinyers en cas d’arrencada obligatòria provocada per motius sanitaris o fitosanitaris, disposicions per a donar suport a la innovació amb ajudes a les inversions i els requisits i condicions de finançament a l’Estat espanyol de la mesura de collita en verd.

L’article 39 de l’esmentat Reial decret diu textualment que per al càlcul de l’ajuda “en cap cas serà finançada ni l’operació d’arrencada ni es podrà concedir una compensació per pèrdua d’ingressos”, la qual cosa suposa que l’agricultor deixarà de percebre els 430 €/ha que la mateixa llei arreplega com a costos de l’operació d’arrencada i recollida de ceps, així com els 600 € anuals per hectàrea per un període de dos anys en compensació de la pèrdua d’ingressos, la qual cosa suposarà una disminució de 1.630 €/ha.

La Unió no entén com és possible que l’any passat el Ministeri d’Agricultura retornara a Brussel•les quasi 20 milions d’euros del programa anterior, i que, no obstant açò, per al període 2014-2018 elimine sense cap tipus de justificació aquesta quantitat de l’ajuda.

Sense ajudes per a la promoció a la UE

Un altre dels assumptes que critica la Unió és la no incorporació, com ha reclamat tot el sector, d’ajudes a la promoció de mercats en països de la Unió Europea.

“No és lògic que es promocionen els mercats de països tercers i no es promocione el consum intern, ja que segons tots els analistes, una solució a la greu crisi del sector del vi passa per l’augment del consum de vi entre la població europea. No és comprensible com altres països competidors poden promocionar-se en els nostres mercats i nosaltres no ho podem fer”, es lamenta la Unió.

Comparteix

Icona de pantalla completa