Diari La Veu del País Valencià
‘Per a l’AVL no hi ha cap problemàtica amb el valencià, està tot demostrat’
RedactaVeu / EP / Castelló de la Plana

El president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer, ha assegurat aquest dimarts que per a la institució no hi ha “cap problemàtica” amb el valencià, ja que “científicament està tot demostrat i, per tant, l’AVL el que fa és treballar i expandir els seus treballs i, d’alguna manera, donar-li força al valencià, que té la categoria de llengua romànica”.

Ferrer s’ha pronunciat així durant la seua visita a Castelló per a presentar l’exposició itinerant dedicada al mestre, literat i gramàtic Carles Salvador, Escriptor de l’Any 2015 de l’AVL, en el Col·legi Públic Carles Salvador, en ser preguntat per la unitat de la llengua i la posició del Govern valencià sobre aquest tema.

Segons ha recordat, l’AVL “nomena tots els anys un escriptor, enguany és Carles Salvador i des d’eixa perspectiva l’esperit és fer valenciania i portar a tots els llocs els nostres escriptors, la nostra literatura, la nostra cultura, en definitiva, l’ésser valencians, i per a ser valencians el primer és la nostra llengua”.

Des d’aquest punt de vista, ha assenyalat que “no hi ha cap problemàtica, ja que científicament està tot demostrat i, per tant, l’AVL el que fa és treballar i expandir els seus treballs i, d’alguna manera, donar-li força a aquest valencià que té la categoria de llengua romànica i la mateixa altura que pot tenir el francès o l’italià, per exemple”.

Quan se li ha preguntat sobre el fet que el president de la Generalitat, Alberto Fabra, no done suport a les Normes de Castelló, Ferrer ha indicat que l’AVL “té molt clar el que és el valencià i, des d’eixa perspectiva, és el que estem treballant”. “Políticament tindrem el que hàgem de tenir cadascun i científicament està més que demostrat, ja que l’AVL parteix sempre des de les Normes de Castelló i, a partir d’ací, l’evolució és la que ens ha portat ací davant”.

Així mateix, interpel•lat sobre el fet que s’estiguen qüestionant la reducció d’unitats escolars i, sobretot, en valencià, el president de l’AVL ha preferit no pronunciar-se. “Entenc l’interès de la premsa per certes coses, però eixes preguntes han de fer-se a altres persones i en un altre moment, ja que açò és l’AVL que hui inaugura Carles Salvador amb tota la il·lusió del món, així que no em tapen a Carles Salvador”.

La llengua, element principal del passat, present i futur del País Valencià

Finalment, l’acadèmic i coordinador de l’Any Carles Salvador, Lluís Meseguer, ha recordat que Carles Salvador “defensava la unitat de la llengua des de dos punts de vista: la unitat de la llengua i la unitat dels valencians. Per tant, la commemoració de Carles Salvador ens ha de recordar que la llengua és un dels elements principals d’un país, del seu passat, el seu present i el seu futur”.

A més, ha assenyalat que “cal fer memòria d’una època en què, des de diverses ideologies i des de diversos plantejaments, cada vegada que es parlava de la unitat de la llengua es parlava també dels valencians”. “El que no pot ser és que la llengua siga usada per ningú per a dividir, perquè les llengües són per a unir, i d’açò hi ha molts documents de Carles Salvador”.

Meseguer ha apuntat que, a través de l’exposició que s’ha inaugurat aquest dimarts i altres activitats de l’AVL i d’altres institucions que fan conjuntament, “volem posar damunt de la taula aquest valor inqüestionable i que uneix precisament els valencians”.

Durant l’acte d’inauguració de l’exposició, els alumnes del Col·legi Carles Salvador han exposat algunes de les paraules que han “salvat” del valencià, com ‘baldufa’ -trompa-, ‘aram’ -filferro-, ‘cossiol’ -test- o ‘volantí’ -volta- i que, segons ha anunciat el president de l’AVL, seran utilitzades per a redactar contes que seran publicats per a distribuir-los entre els centres escolars.

Comparteix

Icona de pantalla completa