Diari La Veu del País Valencià
CCOO PV exigeix més cobertura davant una desocupació que es fa crònica

RedactaVeu / València.

Al País Valencià, segons les dades de l’últim trimestre de l’Enquesta de Població Activa (EPA), han augmentat les persones ocupades en 65.300. D’entre els qui treballen, un 27,5% tenen un contracte temporal i el 18,9% amb jornada parcial, les dos dades s’han incrementat en comparació del trimestre anterior, segons CCOO PV.

En termes anuals, al País Valencià hi ha 98.900 persones aturades menys, “però cal tenir en compte que el major descens anual d’actius l’ha tingut la nostra comunitat, amb 37.100 persones”, apunta el sindicat CCOO PV, que afig que “les dones i els joves continuen sent l’assignatura pendent”, amb taxes d’atur del 24,53% i del 50,19% respectivament.

Així mateix, segons les mateixes fonts, s’incrementa el percentatge del 46,2% al 49,2% de les persones parades que estan dos anys o més cercant ocupació. “L’exigència d’atenció a aquest col•lectiu s’ha materialitzat fins al moment en el Pla d’activació per a persones aturades de llarga durada, però considerem que és insuficient perquè deixa fora amplis sectors de la població”.

Per aquesta raó, per al sindicat és “prioritari” que s’instaure una renda mínima que universalitze aquest dret”, ha assegurat Ana María García, secretària d’Ocupació de CCOO PV. També qüestiona García l’engegada del pla d’activació al País Valencià, “ja que desconeixem com es desenvoluparà o si es reforçaran les oficines del SERVEF per a atendre i orientar la cerca activa d’ocupació que contempla les ajudes. Ni tan sols s’han reunit amb els agents socials malgrat la nostra sol•licitud”.

Les dones i els joves continuen sent l’assignatura pendent, amb taxes d’atur del 24,53% i del 50,19% respectivament. Foto: 20 minutos.

Descens en Agricultura i Serveis i consolidació de l’ocupació precària

Per sectors, el major descens de la desocupació se situa en l’agricultura, passant de 18.000 a 9.500 persones, i en el de serveis que passa de 160.400 a 146.400. Tots dos són els sectors que reflecteixen l’estacionalitat del nostre mercat de treball que fluctua amb les campanyes temporals, “la qual cosa dóna poca estabilitat i qualitat a l’ocupació que es crea”, segons CCOO PV.

El major descens de la desocupació se situa en l’agricultura, passant de 18.000 a 9.500 persones.

És per tant cridaner, apunta el sindicat, l’augment en la indústria, que passa de 29.600 a 32.100, o el comportament del sector públic, que segueix disminuint el nombre de persones ocupades i que cau en 4.200 en 2014.

Per a la secretària d’Ocupació de CCOO PV, “queden lluny” les afirmacions triomfalistes de crear per a 2015 uns 75.000 nous llocs o la que s’ha complit l’objectiu de reindustrialització. “El que sí demostren les dades és que s’està consolidant una ocupació precària, on una persona amb ocupació no deixa d’estar en risc d’exclusió”.

Comparteix

Icona de pantalla completa