Diari La Veu del País Valencià
AE-Agró denuncia davant les Corts els abusos de la biomassa
RedactaVeu / València

En un comunicat fet públic aquest divendres, l’entitat ecologista assegura que “resulta imprescindible” que es fiscalitze el “bon ús de les subvencions” adreçades a l’extracció de biomassa, per a assegurar així que es realitzen amb el “màxim respecte al medi ambient, cosa que fins ara no està passant”, tal i com també han tornat a denunciar per escrit hui els ecologistes davant de la Conselleria de Medi Ambient.

Acció Ecologista-Agró i altres organitzacions integrades en Bosc Viu, la plataforma en defensa dels ecosistemes forestals valencians, han pogut comprovar que l’extracció de biomassa en diferents comarques, com ara l’Alcoià, els Serrans, la Canal de Navarrés o la Vall d’Aiora, ha estat efectuant-se “de manera molt inadequada i agressiva amb el medi ambient, causant greus danys sobre els ecosistemes forestals”.

Serra Mariola.

Segons les informacions recopilades pels ecologistes, aquestes actuacions comptarien amb subvencions de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient per a l’extracció de biomassa forestal “i corren a càrrec d’un reduït grup d’empreses, que estan copant la major part de les ajudes que concedeix la Generalitat Valenciana”.
Extracció “amb maquinària pesant i sense cap control”

A més a més, segons denuncia AE-Agró, en els casos que s’han seguit sobre el terreny en diferents comarques s’ha constatat que les actuacions “es fan amb maquinària pesant que danya el sòl i la vegetació. L’extracció dels arbres es fa, massa a sovint, obrint camins nous sense cap planificació ni estudi ambiental i obtenint els àrids de les zones properes sense cap control. Els troncs s’arrosseguen en àrees molt inclinades seguint les línies de màxim pendent, fet que té gravíssims impactes sobre el sòl, incrementant de manera important el risc erosiu. La vegetació s’elimina o es danya quasi per complet, tant l’arbrada com l’arbustiva, i en alguns llocs s’elimina fins i tot la capa més superficial del sòl”.

Extracció amb maquinària pesant a Aiora.

Aquestes intervencions tenen, segons els ecologistes, un “efecte destructiu” sobre ecosistemes valuosos i especialment fràgils, sobretot en el cas d’haver patit incendis forestals. A més, aquestes actuacions es realitzen “sense cap mirament i s’ha comprovat que es destrueixen els murs de pedra seca que sostenen abancalaments en zones de fort pendent, que tenen una funció molt important per a retindre el sòl i evitar l’erosió”. En aquest sentit, en alguns casos, com a la comarca dels Serrans, s’ha arribat a cegar una rambla. Concretament la d’Artaj.

A més a més, s’ha pogut constatar que, en el cas d’extracció de fusta cremada per incendis recents, també s’extrauen arbres verds que havien escapat del foc, ja que les tales es fan de manera indiscriminada.

Bicorp.

La polèmica extracció de fusta cremada com a biomassa forestal

Segons subratlla AE-Agró, informes del CEAM (Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani) i de la mateixa Conselleria “desaconsellen intervindre amb maquinària en zones cremades recentment, així com remoure el sòl o danyar la vegetació en regeneració”.

Així mateix, estudis de les universitats valencianes també desaconsellen l’extracció de fusta cremada de manera generalitzada i alerten dels greus impactes erosius que es poden generar en situacions com les denunciades per AE-Agró.

La Hunde.

La Generalitat Valenciana és l’única administració autonòmica que finança amb ajuts per a la biomassa l’extracció de fusta cremada, “tema que ha estat molt polèmic i controvertit, tant pels impactes ambientals que implica com pel fet que es puguen obtindre beneficis econòmics -ben quantiosos- de la crema del bosc, un perillós incentiu que no hauria de donar-se”.

En qualsevol cas, i sempre segons AE-Agró, resulta “inacceptable que uns fons europeus que tenen una finalitat ambiental es destinen a finançar actuacions que, de la manera que es realitzen, amb una notable falta de control, originen gravíssims danys ambientals i que fins i tot, en alguns casos, aquesta biomassa va a parar a altres països”.

Castalla. Finca Les fermoses.

Més control i sancions per als responsables

Els grups ecologistes estan mesos informant l’administració i als mitjans de comunicació sobre aquestos fets –veure notícies en la columna de la dreta- “sense que la Conselleria de Medi Ambient responga ni pose fi a aquestos abusos”. En el millor dels casos, indiquen, quan arriba a contestar, la Conselleria nega o justifica els fets, dels quals es té abundant informació gràfica i testimonis de persones preparades científicament i tècnicament.

Per aquests motius, AE-Agró ha demanat hui per escrit a tots els grups parlamentaris de les Corts Valencianes que, fent ús de la seua funció de control del govern, demanen informació i aclariments a la Generalitat. I que exigisquen a l’administració valenciana que controle aquesta situació i pose fi a aquestes destrosses ambientals que, cal recordar, estan finançades amb diners públics “que haurien de servir per a protegir i restaurar el medi ambient i no per a destruir-lo”.

De la mateixa manera, els ecologistes també s’han adreçat hui divendres per escrit a la Conselleria per a denunciar, una vegada més, els abusos que s’estan cometent amb l’extracció de la biomassa forestal i per a demanar que sancione els responsables de les irregularitats.

Per a AE-Agró, “en cap cas, es pot continuar permetent que l’administració done diners a aquells que originen danys ambientals greus i que podrien infringir la legislació forestal valenciana”.

Comparteix

Icona de pantalla completa